Izaberite stranicu

У недјељу пету по Педестници, 9. јула 2023. године у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, одслужена је Света литургија којом је предстојао протојереј Миладин Кнежевић.

Проти Миладину саслуживали су протојереји-ставрофори: Драган Митровић и Далибор Милаковић, протојереји: Бранко Вујачић и Никола Пејовић, јеромонах Роман – сабрат манастира Острог, као и ђакон Ведран Грмуша.

У току Свете литургије сабранима се обратио јеромнах Роман који је у уводном дијелу бесједе протумачио догађаје прочитане из јеванђелског зачала које говори о сусрету двојице људи обузетих легионом демона са Господом Исусом Христом:

,,Налазимо се у недјељи петој по Духовима, пловећи кроз Петро-павловски пост и учећи се апостолској проповједи, али и њиховом дјелу и ријечју, али и Христовим дјелом и ријечју које нам Господ данас пројављује враћајући се из Капернаума, пролазећи кроз гергесинску земљу и наилазећи на гадаринске бјесомученике који су, како чујемо у Јеванђељу, већ толико година и времена били пуни легиона демона у себи и боравили у празним гробовима. Сви су се бојали и зазирали од ове двојице, али кад је наишао Господ Исус Христос изашли су на пут пред Њега и испов,едили су Христа као Сина Божијега. Они моле Господа да их не истјерује да иду у бездан јер тамо не могу наћи себи покоја. Опет дакле траже од Господа милост јер знају да морају ићи пред Његовим присуством и благодати која сваку нечистоту избацује и чисти из нас. Господ допушта из педагошких разлога да ови демони којих је легион, а легион је број између осам и дванаест хиљада одлазе у крдо свиња које је туда пасло суравајући се у море”, подсјетио је у наставку отац Роман.

Он је акцентовао да овим примјером Господ експлицитно и недвосмислено показује да је на овом свијету најважнија и највреднија људска душа:

,,Ево момента када нас Господ учи, браћо и сестре, да је много битнија и најважнија на овоме свијету управо људска душа у односу на сво благо овога  свијета. Док су људи туговали за овим крдом свиња које се сурвало у море, Господ нам говори нешто друго, говори нам да је људска душа и живот једног човјека на овоме свијету вреднији од свог блага овога свијета. Ми данас људе процјењујемо по томе да ли су милионери, милијардери и по томе селектује ко људе у друштву, а Господ сваку душу спашава.”

Отац Роман је нагласио да нас Господ подстиче да људе око себе гледамо по Божијем лику, да сами изађемо из љуштуре самољубивости:

,,Тако и ми браћо и сестре, угледајући се на Господа, треба да изађемо из себе и свога ега и да сами себе, једни друге и сав живот свој Христу Богу предамо. Много је људи који су данас болесни и духовно, тјелесно и душевно. Треба да гледамо на њихово спасење, а не само на своје. Зато нас Господ у овоме подстиче да људе око себе гледамо по Божијем лику, да сами изађемо из љуштуре самољубивости и да једноставно кажемо да је лице нашег ближњега једнако лицу Бога небескога.”

Он је подсјетио да нам такав примјер заједништва и љубави у Христовом лику и животу управо даје и задаје Света литургија:

,,Данашњи дан нам свједочи о томе да смо ми и те како учесници тога и таквога Христовога лика и Његовога живота. Ми данас који смо у Светој литургији, онима који нису на Светој литургији треба да кажемо: Није циљ ослободити се нечистога духа, него је циљ примити Христа у себе. Кад се Христос усели у наше биће сва нечистота духовна из нас сама по себи мора да иде. Кроз Свето причешће и Свету литургију, пост, молитву, покајање и исповјест ми примамо и отварамо врата небескоме госту Христу Господу који је огањ који спаљује сваку нечистоту и примамо лик Његов у себе, бивамо запечаћени Његовим ликом”, бесједио је он.

Отац Роман – сабрат манастира Острог поручио је напослијетку да управо постајемо свједоци вјечности на свакој Литургији будући да се на свакој Литургији припремамо за живот вјечни:

,,Ми овдје на земљи смо они који кроз вријеме и мјесто путују у Светој литургију кроз вјечност. Вјечност је овдје и сада браћо и сестре, баш кроз ову Свету литургију данас, сада је суд овоме свијету како говори Господ: У чему те затекнем у томе чу ти судити. Ово је дан када ни припремамо себе за живот вјечни и условљени смо тиме да будемо са Божије слуге и ничије више”.

Текст, фото & видео: Борис Мусић

 

Pin It on Pinterest

Share This