Izaberite stranicu

У трећу недјељу по Духовима, 25. јуна 2023. љета Господњег, када наша Света црква молитвено прославља Преподобног Онуфрија Великог и Преподобног Петра Атонског, молитвено је било у острошкој светињи.

Острошки игуман архимандрит Сергије началствовао је Светом литургијом  у цркви Свете Тројице, а саслуживала су му острошка сабраћа архимандрит Мирон, протосинђел Илија, јеромонах Владимир и јерођакон Зосима, као и гостујући свештеници који су са вјерним народом из разних крајева дошли на поклоњење Светом Василију Острошком.

Богоугодним појањем одговарала су острошка братија, уз молитвено учешће острошког монаштва и вјерног народа.

Послије читања Светог јеванђеља, о. Сергије је подсјетио на ријечи Светог апостола Павла у којима нам Господ поручује да се надом ослонимо на Њега.

– Да се ослонимо на Господа Исуса Христа који је за нас као безбожне, грешне, прије него што смо и пали, прије него што смо се и родили тијелом, пострадао, васкрсао, вазнио се и послао Духа Светога и чинио све да нас као такве освети, обожи и спаси, да бисмо били заједничари са вјечно живим Богом – животодавцем. Само ако гледамо у закон Господа Исуса Христа, у заповијест Божију, онда ће нас Бог обожити и даће нам све што треба да достигнемо живот вјечни. Јер каже Господ не можете служити Богу и  мамону. Или ћемо једноме служити, а другога презирати, јер никада нема заједнице између Бога и зла. Зато, врло је јасно и не треба много ријечи. Освијетлимо своје око Светим јеванђељем, освештајмо свој ум, своје ријечи, своја дјела, чињењем онога што је у сагласју са вољом Божијом – рекао је о. Сергије наводећи да је тај примјер слиједио и сам Свети Василије Острошки.

Бесједа о Сергија

Сабрани вјерни народ на Литургији се причетио Светим Христовим тајнама.

Све фотографије

Извор: Манастир Острог

Pin It on Pinterest

Share This