Select Page

Хоћу да растем!

Некако је овај слоган Удружења деце са ахондроплазијом, умногоме описала у ствари основни карактер којим је одисало јубиларно десето сабрање Свете Србије одржано недељу, 11. јуна, на спортским теренима Аде Циганлије у Београду.

Година по година и ова саборовања испунише своју прву десетицу.

Преко 2.000 спортиста учесника турнира, преко 1000 учесника културно-уметничког прогама и преко десетак хиљада посетилаца, дали су пуни смисао овој вољној поруци као јединственој поруци сабрања. Ако ишчитавамо њихово сатрудништво у овоме дану, то би могли описати као жељу: да узратстају – расту у доброти и ширењу емпатије, тако што ће се борити за права и одговарајући животни амбијент за своје вршњаке са ахрондоплазујилом или посебним потребама, затим да желе да узрастају у љубави према својој породици, као што је то у беседи рекао Немања, син јунака пилота Миленка Павловића. Јер управо деца поштујући своје родитеље, а родитељи волећи и пожртвовано пазећи на своју децу, чине породицу институцијом и основном ћелијом нашег друштва. Можда прави подсетник на сабрању свима присутнима чији смо ми потомци, дали су гости који су дошли чак из Грузије, када су извели на бини на српском песму “Тамо далеко” носећи при том српску и грузијску заставу заједно.

Посебним духом разјашњења времена у ком живимо, одисала је и беседа Владике новобрдског г. Илариона, викарног епископа Патријарха српског г. Порфирија.Илариона,  који је началствувао Светом литургијом којом је као и претходних девет и започето саборовање Свете Србије.

Епископ Иларион је истакао у својој беседи да је веома значјано да се деци пренесе Јевенђеље и то на један најлепши начин, да схвате да је Јеванђеље благословена борба, благословено витештво на које треба да се навикавају одмалена, да граде у себи спортски дух. Постоји она древна изрека „У здравом телу здрав дух“, али постоји и благословена хришћанска изрека да здрав дух спасава и тело, тако да та спрега треба да се чува. Да би се неко бавио спортом, да би било како добро дело урадио, он треба своју вољу да покрене. Да се вежба воља, опредељење за добро и свест о томе да ће ми бити боље ако то радим. Зато је спортски дух врло користан за Јеванђеље, врло је користан за црквени живот. Људи који се ваљано баве спортом, они боље разумеју живот Цркве као и они који имају друштво.

У оквиру културно-уметничког програма између осталих свој допринос су дали: Уметнички ансамбал Министарства одбране “Станислав Бинички”, дечији хор “Музичке радионице Мари Мари”, млађани гуслари из Удружења “Право у жицу” из Ужица, талентовани музичари награђивани највишим наградама на светском нивоу Средње музичке школе:”Коста Манојловић” из Земуна, КУД “Ђурђевданско коло” из Подгорице, КУД “Стојан Стошић Мишко” из Коретишта код Гњилана, КУД “Колан”, КУД “Прело”,  вокални састав “Каменички бисери” из Косовске Каменице, етно група “Кос” из Косовског Поморавља, инструментално-вокални састав “Света Србија”, креативна глумионица “Смехуљци” из Вршца, студио за музичке уметности за најмлађе “Каметон”, вокални састав “Огрлица од бисера”, дечија плесна група “Лана Нови Бановци” и многи други.

Посебни гости програма су били ђаци уметници две гимназије из Грузије које носе имена: “Светога Георгија Победоносца” из града Зугдиди, и “Светог Георгија Светогорца” из града Горија из централне Грузије. Они су извели аутентични програм који одише грузијским народним духом, а кола и песме које су презентовали настајале су кроз векове.

Беседу овог дивног сабрања са темом: “Како је бити син једног јунака”, произнео је Немања Павловић, син јунака пилота пуковника Миленка Павловића, који је 1999. године као некад Обилић, свесно положио живот на олтар Отаџбине. Име овог јунака данас носи Аеродром Војске Србије у Батајници.

О разлозима за духовно-спортски подухват поклоничког пута на Свету Гору бициклом од Београда до Хиландара, којим жели да себе духовно утврди и ојача, а омладину која у мноштву прати његов рад преко друштвених мрежа, мотивише здравом духу и животу спортисте, са бине је говорио познати лични тренер, вежбач, планинар, бициклиста, атлета  и  по начину свог свакодневног живота слободно можемо рећи “урбани аскета” Јован Дамњановић, више познат публици Јутјуба као “Хербал атлета”.

Док се програм одвијао на бини на околним спортским теренима текли су организовани спортски турнири у: текболу, паделу, боксу, фудбалу, кошарци, одбојци, атлетици, џудоу и многим другим спортовима. Вештине витезова и староставне дечије играрије, дисциплине чобана и хајдука, посетиоци су могли да виде, упознају и опробају између осталог на спортским станицама: Свибора, полигона координације покрета и препрека, дечије играонице “Свајвер”, јахању коњића-понија, стреличарству…

За трпезом љубави на сабрању традиционално најпосећенијим тачком на мапи саборовања, био је сервиран војнички пасуљ, домаћи хлеб и салата, где је у непрекидној колони угошћено преко 7.000 људи

На крају сабрања гости изненађења били су момци из најпопуларнијег реп састава “Београдски синдикат”, који су одушевили све присутне наступом и са којима је публика у глас уз добро познате семплове и ритмове, певала и реповала стихове песма: “Догодине у Призрену”, “Једина Српска си ти”, “Свиће зора” ….. Они су затворили манифестацију доделивши медаље и пехаре најуспешнијим учесницима турнира.

”Спортско сабрање Свете Србије”, као пројекат спортског, породичног, духовног, дружељубивог, културног, забавног, образовног и патриотског карактера, протканог љубављу и Јеванђељем, због његовог развоја, постигнутих резултата и доказаног позитивног утицаја на друштво, постигло је статус ”Манифестације од посебног значаја за Град Београд”, који са поносом носи и проноси. Како је то чинила у претходних десет, тако ће чинити и даље, узрастајући и идеалима и врлинама Свете Србије.

Деца из Црне Горе саставни део манифестације

Предивна традиција доласка деце спортиста и уметника из Црне Горе на сабрање, захваљујући благослову Његовог високопреосвештенства Митрополита Јоаникија и подршци Митрополије црногорско-приморске СПЦ, на најлепши начин испуњава и завештање блажене успомене Митрополита Амфилохија који је овај пламен идеала Свете Србије описао као: “Његошева Црна Гора”. Неизмеран понос сама организација Свете Србије осећа и због тога што су њени чланови из Србије дали свој допринос зачетку Литија, помагајући ону прву величанствену у Бару на прослави: “Хиљаду година Светога Јована Владимира”.

Посебан акценат културно-уметничком програму на бини дали су чланови фолклора “Ђурђевданско коло”.

Деца са Ахрондоплазијом

Сабрање као манифестација човекољубља, која заступа и промовише друштвено одговорно понашање, на овогодишњем окупљању, дало је посебан акценат на оне ближње који живе око нас, а  којима је потребна наша подршка. То су деца са ахрондоплазијом. Удружење деце са ахрондоплазијом имала су посебан део у програму сабрања, те су могли да упознају све присутне са иницијативом о добијању потребне, а доступне терапије којом би уз помоћ државе стављајући је на листу приоритетних лекова могло да се помогне да двадесетак деце, која су регистрована и имају обољење такозваног “изузетно ниског раста” (ахрондоплазије), добило могућност да се лечи и кроз терапију у току пубертета и разрасте екстремитете ногу и руку чиме би добили могућност нормалног самосталног живота и функционисања.

Уметничка колонија на Сабрању и креативне радионице

Десето јубиларно сабрање, због великог интересовања посетилаца за креативним садржајима на претходним, ове године је имало прави уметнички бум.

Наиме, подршку развоју когнитивних и  креативних способности код најмлађих дали су академски сликари и уметници: Ивана Давидовић Ивезић, Јадранка Бежановић Совиљ, затим иконописац Сања Миладиновић, калиграф Марија Спасојевић, учитељица Марија Сталетовић. Изложбу и креатвне радионице отворио је гост Сабрања, познати млади уметник Никола Роквић.

Пријатељи манифестације су: Компанија ”Телеком Србија” и Банка ”Поштанска штедионица”, а партнер и званична вода Сабрања је ”Вода Вода”.

Сабрање су између осталих подржали и: Министарство омладине и спорта, Канцеларија за Косово и Метохију, Канцеларија за дијаспору, Град Београд, Градска општина Чукарица, Градска општина Палилула, ГСП ”Београд”, ЈП ”Ада Циганлија”, Општина Стара Пазова, Верско добротворно старатељство АЕМ-а, Београдски сајам, Војска Србије, Министарство унутрашљих послова Србије, Црвени крст Србије, Горска служба спасавања, Савез извиђача Србије, Саобраћајни институт ”ЦИП”, Српско витешко борење ”Свибор”, Елексроисток изградња, Српски атлетски савез, Спортски савез Србије, Рукоменти савез Србије и Београда, Одбојкашку савез Србије и Београда, Фудбалски савез Србије, Спортски савез Београда, Спортско удружење ”Богатић”, Омладински џудо клуб ”Београд”, Крфско удружење грчко-српског пријатељства, Митрополија Крфа и Дијапоснких остврва, Град Крф, ФК ”Керкира”, Тениска академија ”Богдан Обрадовић”, Спортски савез особа са инвалидитетом Београд, Текбол Нови Београд, Нелкстгрупа, ”Дамар рекордс”, ”Нектар”, ”Бамби”, ”Лидо”, ”Прехрана д.о.о.” Пожега, Компанија ”Имлек”, Компанија ”Фриком”, Компанија ”Фронери”, Компанија ”Адок”, ”Стровбери енерџи”, ”Интегралтехник”, Падел клуб ”Брос”, ”ЦМИК Колибри”, Туристичка агенција ”Тамо далеко”, Српска радња ”Крф”, ”Баштина Балкана”, Фондација ”Даница Грујичић”, Тв ”Храм”, Радио ”Слово љубве”, Курир, РТВ ”Студио Б”, Тв ”Прва”, Тв ”К1” и многи други.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This