Select Page

У Светогеоргијевском дому под Горицом завршен је циклус дијалошких трибина које модерира свештеник Гојко Перовић, архијерејски намјесним подгоричко-колашински. Тема завршне трибине било је питање „Колика је хуманост технолошког напретка“, а заједно са оцем Гојком, на ово питање су своје одговоре понудили Александар Нововић, уредник портала „Комбинат“ и Милутин Павићевић, магистар информационе технологије.

Господин Павићевић казао је да је вјештачка интелигенција створена са циљем и ради у сврху циља, а човјек се роди и тражи свој циљ, да би своје постојање оправдао. Казао је да је већ неколико година вјештачка интелигенција важан дио политике: „Вјештачка интелигенција је јако добра у помоћи, а могуће и у доношењу хладнокрвних одлука у тешким тренуцима, што су врло опасни тренуци, гдје та хладникрвност можда и није пожељна.“

Нагласио је да постоји корективни фактор, који чини да вјештачка интелигенција неће кориснику дати рецепт како да направи бомбу или неће испричати виц о некој политичкој или мањинској групи.

Истакао је нашу огромну везаност за алате. „Ми смо кроз историју почели да се поистовјећујемо са алатима. Када останем без телефона, а неко ме пита нешто, ја пола ствари не знам, тражим их.“

Нововић је објаснио да је вјештачка интелигенција одређени прикупљач информација, који много пута брже од нас скенира и добија информације, које су аутоматски посложене.

Казао је да можда прва употреба технократије или вјештачке интелигенције треба да буде у сектору принуде. „Ако ме један дрон приводи, ако ме један дрон затвара и третира, он ће ме апсолутно много боље третирати него батинаш који има својих личних и психолошких проблема, и сваких других.“

Говорио је о свом пројекту који је трајао од 2014. године до епидемије корона вируса, који је био усмјерен на покушај формирања микрозаједнице, која би била одржива користећи ресурсе који су на располагању, а које даје земља. Једно вријеме, у тој заједници је постојао „кавез“ за телефоне, у који би свако ко дође одложио телефон, што је обезбјеђивало једну врсту детоксикације. Људи су схватали да боравећи у том окружењу, заједно са животињама, сатима нису узели телефон.

Отац Гојко захвалио је присутнима на пажњи, најављујући наставак дијалошких трибина на јесен. Такође, једна разговор овог типа биће одржан крајем јуна у манастиру Острогу, на тему Видовдана и Косовског завјета.

Комплетан снимак трибине, на којој су гости казали још доста интересантних ствари, можете послушати на јутјуб каналима Острог Тв Студио и Црква Светог Ђорђа под Горицом.

Лазар Шћекић

Pin It on Pinterest

Share This