Select Page

Данас славимо празник Преподобног аве Јустина и девету годишњицу преноса његових моштију из светог му гроба у цркву у Ћелијама ваљевским.

Поводом празника, Радио Светигора подсјећа на серијал емисија “Срна у изгубљеном рају“, емитован 2014. године у сусрет преносу његових моштију.

Митрополит Амфилохије: ,,Да ли смо чули Авину ријеч, да ли смо остали глуви на његову благовијест?“

Мати Гликерија Ћелијска: ,,Ти води рачуна о сестрама, а ја вас никада нећу напустити.“

Отац Момчило Кривокапић: ,,Свака реч о вама за мене је благовест“

,,Свака реч о вама за мене је благовест – писао ми је Преподобни ава Јустин, а ја се питам да ли сам баш испунио све оно за шта се Свети ава молио, да свака вијест о мени, њему буде благовијест“, каже о. Момчило, коме је приликом првог сусрета Свети ава поклонио љубичасту бројаницу, са којом смо га затекли и 14. јуна 2014. године поред моштију аве Јустина у манастиру Ћелије ваљевске.

Архимандрит Лука (Анић): Отац Јустин је апостол мога народа, апостол моје душе”

Отац Лука нам је причао да није лично познавао аву Јустина, осим што га је једанпут видио и тада га је преподобни Ава, чудно, тада још некрштеног, назвао “колегом”.

“Стајао сам, као јеромонах, на гробу аве Јустина и размишљао шта се то догодило да један београдски рокер и идолопоклоник уметности, стоји као јеромонах на једном гробу, гробу који сија ванвременом и надвременом лепотом, мелодијом која душу буди из тешког сна и уводи у једну реалност која постаје једина истинита реалност а то је реалност богочовека међу нама. Гроб аве Јустина је изменио мој живот. Отац Јустин је апостол мога народа, апостол моје душе”, говорио је наш отац Лука.

Дјелове из емисија у којима у Светом Јустину Ћелијском говоре његова духовна дјеца Митрополит Амфилохије, игуманија манастира Ћелије ваљевске мати Гликерија, протојереј – ставрофор Момчило Кривокапић и архимадрит Лука Анић, можете послушати на линку: Радио Светигора

Слободанка Грдинић

 

Pin It on Pinterest

Share This