Select Page

У оквиру „Дана Светог Јована Владимира“ синоћ је у порти Саборног храма у Бару одржан концерт ученика Православних гимназија Светог Георгија Побједоносца из Зугдидија и Светог Георгија Светогорца из Горија у Грузији.

Гости из Грузије су одушевили бројну публику маестралним извођењем бројних народних пјесама и игара из разних области своје отаџбине.

На крају програма све присутне је поздравио протојереј Борис Ничиперович, директор Гимназије у Горију, који је Саборном храму у Бару даровао за благослов предивно изображење Ризе Пресвете Богородице, велике светиње која се чува у Зугдидију.

Гостима из Грузије захвалио се старјешина барског Саборног храма протојереј-ставрофор Слободан Зековић, који је за школе у Зугдидију и Горију поклонио иконе Светог Јована Владимира.

Потом је јеромонах Макарије, игуман манастира Савине, иначе дугогодишњи пријатељ о. Бориса, свим гостима подијелио ЦД са филмом „Где цвета лимун жут“, преведен на грузијски језик, који говори о страдању српског народа и српске војске у Првом свјетском рату.

Грузијска омладина је узвратила дирљивим извођењем пјесме „Тамо далеко“.

Дани Светог Јована Владимира завршавају се данас, 10. јуна, акцијом добровољног давања крви, у организацији Друштва добровољних давалаца крви „Свети Јован Владимир“ ,која ће се од 8 до 14 сати одржати у крипти Саборног храма у Бару.

о. Слободан Зековић

фото: Дејан Вукић

Pin It on Pinterest

Share This