Select Page

У оквиру „Дана Светог Јована Владимира“ у Бару, који су почели 28. маја и трају до 10. јуна, на платоу испред Саборног храма Светог Јована Владимира историчар др Милош Ковић, редовни професор на Филозофском факултету Универзитета у Београду, одржао је у четвртак вече, 1. јуна, предавање на тему “Историја и предање”.

Др Ковић је рекао да је овој теми посвећена његова најновија књига, која такође носи наслов „Историја и предање” те да је ово вечерашње предавање у неку руку наставак размишљања покренутих у овој књизи:

„Нека врста наставка поновног промишљања и можда додатног аргументовања неких теза, изнесених у предговору ове књиге и у делу књиге који је посвећен учинку и утицају мисли Митрополита Амфилохија и Владике Атанасије на српску историографију.“

Даље је објаснио шта је историја, а шта предање, наглашавајући да када каже историја мисли на научну историографију, научну дисциплину, науку која покушава да утврди чињенице.

„То је оно што се пише на универзитетима, на научним институтима… оно што се зове академска историографија. Дакле, ми знамо шта је предање о Косову, Косовском боју, али нас занима шта се заиста догодило.  Шта је у нашој свести претежније: предање или историја, оно што се заиста догодило, то је тема овог нашег вечерашњег разговора.“

Весна Девић

 

Pin It on Pinterest

Share This