Select Page

Црква Свете Тројице у зетском селу Вуковци јуче је прославила храмовну славу. Свету литургију служили су протојереј Игор Балабан, архијерејски намјесник зетски и презвитер Бојан Радуновић, надлежни парох пете зетске парохије, уз учешће великог броја вјерника.

По прочитаном јеванђелском зачалу сабранима се обратио отац Игор.

”Наше Јеванђеље се није ширило огњем и мачем, него се ширило Духом Светим. Духом Светим којег је Господ послао на ученике своје, а онда њима дао силу да и ми примамо тога Духа Светога. Свако од нас кад се крстио, након што га је свештеник крстио водом, крстио га је и Духом. Миропомазао га благословеним уљем, миром, и рекао му: Печат дара Духа Светога. Сваки пут када крштавамо ми понављамо овај догађај Педесетнице и понављамо оно што су нам апостоли пренијели да чинимо и да се крстимо Духом Светим, не само водом, него да примамо и Духа Светога, а Дух Свети је та благодат Божија. Дух Свети је прије свега личност Свете Тројица, једна од личности, а онда је и онај који нас инспирише и који наше срце буди да идемо путем Христовим. Без Духа Светога не би се окупили овдје. Без Духа Светога нико од нас не би имао никакву благословену намјеру у своме животу. Без Духа Светога не би Цркве било, па кажемо популарно да је и овај дан рођендан Цркве. Да се на овај дан створила прва црквена заједница, а то је заједница коју је Дух Свети окупио са апостолима. Кад су примили огњене језике, кад су примили силу са небеса, онда су послати на проповјед”, казао је између осталог отац Игор.

Он је даље протумачио чудо говорења језика, којим су апостоле једнако разумјели сви народи свијета.

”Осим што је то наравно чудо – говорење језика и што је то благодат коју је Господ дао у томе тренутку, шта нам то још говори? Па то нам говори да је језик Јеванђеља универзалан. Није то језик овога или онога народа. Није то језик само једног народа, изабраног јеврејског или изабраног јелинског, грчког или латинског, него језик свих благословених народа. Господ је дошао и послао апостоле да свима проповиједају”.

”Можемо ми понекад и својим силама нешто овоземаљско да завршимо, па је неко мало јачи па може више да изнесе, али да би спасење задобили, да би задобили вјечни живот треба нам нека јача сила. Да би ишли путем Христовим морамо бити укријепљени нечим много већим од ових својих скромних сила и снага, а то што нас укрепљује и што нам даје снагу је Дух Свети”, закључио је отац Игор.

На крају Свете литургије отац Бојан је поздравио сабрани вјерни народ, честитао славу и захвалио се свима на предивном сабрању. Такође је подсјетио на недавно изашли конкурс за упис у Православну гимназију ”Свети Сава” у Подгорици и препоручио свршеним основцима своје парохије да уколико желе своје образовање да настављају у некој од гимназија, размисле о гимназији ”Свети Сава”.

Сабрање је завршено богатом славском трпезом љубави, коју је припемило братство Лазовића, док је кумство славе за наредну годину преузео адвокат Далибор Каварић из Понара.

Храм Свете Тројице у Вуковцима је у прошлости био саборни храм цијеле Зете. По народном предању на мјесту гдје се данас налази црква, био је манастир Горичани.

О. Б.

Фото: свештеник Бојан Радуновић

 

Pin It on Pinterest

Share This