Select Page

У недјељу седму по Пасхи, у недјељу Светих 318 отаца Првог никејског васељенског сабора, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици одслужена је Света литургија којом је предстојао протојереј Бранко Вујачић. Проти Бранку су саслуживали протојереј-ставрофор Драган Митровић и протојереј Миладин Кнежевић.

Након прочитаног зачала из Светог јеванђеља сабранима се обратио надахнутим празничним словом началствујући протојереј Бранко Вујачић који се у почетном дијелу осврнуо на прочитани дио из јеванђелске приче који обзнањује Божији домострој спасења испуњеног до краја у жртви љубави Господа Исуса Христа:

,,У ову седму недјељу по Васкрсу управо смо чули из Јеванђеља разговор и молитву Сина Божијега са Богом Оцем, како је Бог послао Сина свога Јединороднога. А Син објављује Оца и кроз Сина долазимо до Бога Оца, јер Бога нико никад није видио. Него Све што има Отац, има и Син и све што има Син, има и Отац. Чули смо и свједочимо о домостроју спасења Божијега према нама људима у читавом свијету, јер заиста кроз Господа Исуса Христа спасава се род људски и сва творевина.”

Прота Бранко је потом појаснио шта заиста значи задобити живот вјечни, који, како он експлицитно наводи, се огледа кроз познање Бога, а које је прожето сједињењењем кроз пуноћу односа са живим Богом:

,,Господ дарује живот вјечни. А шта је то што Господ дарује, шта је заправо живот вјечни? То је да људи познају јединога истинитога Бога кога је Отац послао – Исуса Христа, да се сјединимо са Њим, да уђемо у пуноћу односа са живим Богом. Познање Бога, познање Спаситеља, то је живот вјечни, да у овоме свијету познамо Бога. Али како ћемо Га познати? Ако Га не познамо у Цркви Његовој гдје је Господ глава, ако Га не познамо у ближњем своме, брату и сестри нашим, који су као и ми створени, саздани по лику Божијем, онда ћемо промашити наш живот, наше призвање да будемо људи, али Божији људи који узрастају у пуноћу мјере раста Христовог.”

Напослијетку он је подсјетио да данас прослављамо Сабор светих 318 отаца Првог васељенског сабора, одржаног у Никеји 325. године.

,,Такође у овој седмој недјељи прослављамо Сабор Светих 318 отаца Првог васељенског сабора, одржаног у Никеји 325. године који су догматима Божије истине утврдили вјеру Православну коју исповједамо. Сјетимо се Светог Николаја Мирликијског, Светог Спиридона Тримифунтског, једне од многих светитеља који су били учесници овог Сабора на којем су утврдили прва четири члана из Симбола вјере, тог нама дарованог бесцен блага исповједања истине и вјере Православне”, поручио је протојереј Бранко Вујачић.

Текст, фото & видео: Борис Мусић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This