Select Page

Празник Вазнесења Господњег евхаријстијски је прослављен у подгоричком Храму великомученика Ђорђа.

Светом литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Милета Кљајевић уз саслужење протојереја Јована Радовића, јереја Ивана Црногорчевића и ђакона Луке Павићевића.

На литургијске возгласе одговарали су појци Школе појања Свети Ђорђе под руководством проте, Јована Радовића.

Након прочитаног јеванђелског зачала словом поуке сабранима у храму Господњем обратио се началствујући свештенослужитељ, прота Милета Кљајевић, поручивши да је врхунац Божијег дјела на земљи славно Васкрсење Господа нашег, које је било основа вјере прве хришћанске заједнице – јер је Исус из Назарета објављен за Месију и Спаситеља свијета.

Потом се, како је нагласио прота, у очекивању Другог доласка Месијиног, наметало питање гдје је Он после Свога Васкрсења и какав је наш однос са Богом, док Христос поново не дође?

,, У 40 – ти дан по Васкрсењу Господ Христос се Вазнео на Небо и Он до Другог славног доласка, сједи са десне стране Бога Оца (овдје се не мисли просторно – већ на славу коју Син има од вјечности, којом је удостојио и нашу човечанску природу)“, нагласио је прота, додајући да је Својим Вазнесењем, у Њему  прослављена и људска природа; пошто је Вазнесење  небоземни догађај, за све људе и сваколику твар и створење.

,,По казивању Светог Григорија Паламе – Господ се вазнео у слави и узишао у нерукотворену светињу над светињама, чинећу нашу природу сапрестолном и сабожанском“, подсјетио је отац, подвукавши да је  Вазнесењем Христовим отворен пут сваком вјерујућем члану Цркве, да приликом Другог доласка и сам буде узнесен на облацима.

Прота је у своме обраћању поручио да ће у будућем Вазнесењу имати удјела сви праведници, старозавјетни пророци, као и сви новозавјетни праведници, чије је живљење на небесима; тиме се извршава предвечни Божији план о спасењу људи и цијелог човечанства.

Честитајући празник Вазнесења Господњег началствујући свештенослужитељ, прота Кљајевић пожелио је да Свети великомученик Ђорђе принесе Господу наше молитве за спасење душа наших и наших најмилијих.

Потом су сви они који су се припремали за Свету тајну причешћа, приступили Светој чаши.

Зајдничарење свештенослужитеља и парохијана настављено је у Светогеоргијевском дому.

Елза Бибић

Фото/Видео: Дарко Радуновић

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This