Select Page

У пету недјељу по Васкрсењу Христовом – Самарјанке, 14. маја 2023. љета Господњег, када наша Света црква молитвено прославља Светог пророка Јеремију, саборно и молитено је било у острошкој светињи.

Светом литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је острошки сабрат јерoмонах Владимир, уз саслужење бројних свештенослужитеља Српске и Руске православне цркве.

Бесједећи сабранима, барски парох протојереј Младен Томовић је казао да данашње Јеванђеље описује чудесни сусрет незнабошкиње Самарјанке са Господом, чији разговор доводи до тога да се та жена преобраћа и постаје слушкиња Христова.

– Господ њој нуди да окуси од Извора воде живе, а тај Извор воде живе је благодат Духа Светога која исходи од Оца и кроз Сина се дарује људима, а тај Дар Духа Светoга и ми проживљавамо ових дана од Христовог Васкрсења, када се Он јављао својим ученицима и утврђивао их у вјери и даривао им мир и благодат Духа Светога. Видимо да ова жена је била пријемчљива и поред тога што је била велика грешница, Господ је видио да она жели да прими Господа – рекао је о. Младен.

Самарјанка након сусрета са Господом својим суграђанима оглашава да је дошао Спаситељ и многи од њих су повјеровали у Господа, рекао је о. Младен.

– Та жена је касније страдала за Христа, звала се Фотина. Проповиједала је она као и свети апостоли Христа и као и они за Господа страдала. Видимо да Господ увијек промишља за сваког човјека и зна срца људска и призива нас да ми по својој слободној вољи приступимо Господу и затражимо ту Воду живу. Та Вода жива је је благодат Духа Светога од које нећемо бити ни жедни, нити гладни – нагласио је протојереј Младен.

Еврхаристијском сабрању молитвено је присуствовало бројно монаштво и вјерници, који су се присаједнили Светим Христовим тајнама.

Све фотографије

Извор: Манастир острог

Pin It on Pinterest

Share This