Select Page

Светом литургијом којом је началствовао протојереј-ставрофор Милета Кљајевић, обележена је недјеља Самарјанке у подгоричком Храму великомученика Ђорђа.

Високопречасном проти саслуживали су старешина овог светог храма, протојереј Мирчета Шљиванчанин, протојереј-ставрофор Гојко Перовић, протојереј Јован Радовић и ђакон Лука Павићевић.

На литургијске возгласе одговарао је хор Свети Сава под руководством хоровође, Снежане Поповић.

Након прочитаног јеванђелског зачала, словом поуке сабранима у храму Господњем обратио се началствујући свештенослужитељ, прота Кљајевић.

У граду Сихару, код Јаковљевог студенца, Христос је започео разговор са женом из Самарије, рекавши јој, на њено запиткивање и исмјевање: Сваки који пије од ове воде опет ће ожедњети, а који пије воде коју ћу му ја дати – неће ожедњети довијека, него вода коју ћу му ја дати, биће у њему извор воде која тече у живот вјечни!

Преко ове жене, казао је отац, ове ријечи упућене су свим народима и у свим временима; тим ријечима истиче се преимућство духовне воде над вештаственом водом. У исто вријеме, сматра началствујући свештенослужитељ, Он открива да је Он тај извор живе воде – нуди је свима који су жедни, да пију са Христовог извора.

Прота је додао да је жива вода заправо благодат Духа Светога која се даје новокрштенима у Светој тајни миропомазања.

Завршавајући своје обраћање, прота Кљајевић, је подсјетио да наша мајка Црква поручује својој дјеци, да уколико желе миран живот на земљи и блажени вјечни живот на небу,  да се моле непрестано Извору живота, да да нашем тијелу потребну тјелесну храну, а души нашој благодатну помоћ и Божију љубав.

Потом су сви они који су се припремали за Свету тајну причешћа, приступили Светој чаши.

Заједничарење свештенослужитеља и парохијана настављено је у Светогеоргијевском Дому трпезом љубави.

Час вјеронауке школе Свети Ђорђе одржан је код протинице Надице Радовић.

Елза Бибић

Фото/Видео: Дарко Радуновић

 

Pin It on Pinterest

Share This