Select Page

Празник Светог оца нашег Василија Острошког Чудотворца молитвено је прослављен у подгоричкој Цркви Св. Ђорђа.

Светим евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Драган Станишић, уз саслужење проте Милете Кљајевића, протојереја Јована Радовића и ђакона Луке Павићевића.

За пјевницом одговарали су појци овог древног храма.

Након прочитаног јеванђелског зачала словом поуке, сабранима у храму Господњем, обратио се началствујући свештенослужитељ, прота Станишић, подсјетивши вјерне, да средину између Васкрса и Педесетнице у Цркви називамо – празником Преполовљења, који се доживљава као мали Васкрс, јер у том времену овдје на земљи са нама је био присутан, Васкрсли Господ.

Потом је казао да је Тајна оваплоћења и Васкрсења присутна кроз нашу вјеру и љубав у драгог нам светитеља оца нашега Василија Острошког, који је присутан међу нама благодаћу Божијом. Нагласио је да у нашем роду имамо изузетне мужеве – почевши од светитеља оних прије Светога Саве, од Светога Саве преко свих оних Косовскога завјета прослављених даље кроз мучеништво све до данашњега дана. Међу њима се истиче Свети отац наш, Василије Острошки Чудотворац.

,,Оно што удивљава чак и невjерујуће – како Свети Василије чудотвори, тајанствено, невидљиво!“

Отац Драган је подсјетио да смо свједоци када је Светац дошао к нама у Никшић – гдје смо сви дошли да га цјеливамо и помолимо му се, да нас избави од свакога зла, када Бог није изневерио надање слугу својих.

,,Свети Василије је стао међу народ свој! Посебно удивљава како је толики народ осјећао спокојство, мир, јер је међу њима био Светитељ наш, који је ослободио народ свој и упутио га даље да чува вјеру своју, јединство Цркве!“

Јер све што се на планети дешава, додао је отац, ратови, напади на Цркву као Тијело Христово су покрети сатане да разори јединство Цркве, да унакази Невјесту Христову.

„Господ је обећао да оне који вјерују у Њега, неће дотаћи никакво зло. Видимо ових дана како су наша дјеца кренула по киши да се поклоне Светитељу са страхопошотвањем; просто осјећају да је Свети Василије заступник њихов пред Богом.Тамо гдје људи вјерују у Бога, појављују се светитељи, долазе, присутни су у њиховим домовима – зато наш народ има крсну славу, има то осјећање присуства Цркве у свом животу.“

Потом је казао да свуда по свијету имамо храмове посвећене Светом Василију Острошком, а тамо гдје имамо храмове, имамо свједочанства људи да Свети Василије није изневерио њихова надања, већ да помаже и да његова милост допире до душа људи који странствују.

,,Нека би Господ, молитвама Светог Оца Василија, подарио милост свима вама. Амин. Боже дај!“, казао је протојереј-ставрофор Драган Станишић у подгоричком храму.

Потом су сви они који су се припремали за Свету тајну причешћа приступили Светој чаши.

Затим су свештенослужитељи овог светог храма приступили благосиљању и ломљењу славских колача данашњим свечарима.

Заједничарење свештенослужитеља и парохијана настављено је у Светогеоргијевском дому.

Елза Бибић

Фото/Видео: Дарко Радуновић

 

Pin It on Pinterest

Share This