Select Page

Данас је у Цркви Светог Василија Острошког, литургијски и уз традиционалну литију, прослављен овај светац чије име и носи добротска црква.

У бесједи вјерном народу, архијерејски намјесник которско–тиватски, парох которски, протојереј Немања Кривокапић је казао да данас прослављамо двоструки празник.

„Данас је Свети Василије Острошки велики чудотворац и молитвеник који нас је окупио и у овом светом храму. У ове дане прослављамо највећи празник над празницима – Васкрсење Господа нашег Исуса Христа, побједу живота над смрћу. Празник над празницима прослављамо не само један дан већ сав овај период, од Васкрса до Спасовдана, па тако и данас.

Прослављамо све оне догађаје који су везани за Васкрс и који се помињу у јеванђељима у том периоду, па и онај догађај којег се сјећамо у Јеванђељу који је прослављен ове седмице, а то је исцјељење оног одузетог човјека у бањи Витезди, који је 38 година био болестан и чекао исцјељење, како каже Јеванђеље, У ту бању с врмена на вријеме долазио је анђео, замућивао воду и ко би први ушао у ту воду тај би био исцијељен. Непокретни човјек је чекао 38 година да уђе да га неко унесе у воду како би оздравио. Међутим, никако се то није дешавало јер би увијек неко ушао прије њега“, казао је о. Немања.

Будући да нема човјека који би га унио у воду да се спасе, исцјељује га Господ Исус Христос.

„Ово Јеванђеље и овај догађај, подсјећају нас на важност човјекољубља, прије свега Господа нашега Исуса Христа који је ради нас дошао на овај свијет, страдао, васкрсао, дао нам могућност вјечнога живота, а ево и из овог догађаја видимо да је Он ту, да брине о нама људима и о нашим болестима, тешкоћама и нашем здрављу, али нас подсјећа и на човјекољубље које ми сви треба да покажемо једни према другима. Када онај болесни човјек каже нема човјека да ми помогне, то нас подсјећа да не треба да гледамо само своје интересе и само оно што нама треба, већ и да погледамо мало око себе, да ли и неком другом нешто треба, да ли му је можда још потребније нешто чиме би ми могли да му помогнемо, а не само да гледамо како себе да заштитимо.

Ми данас прослављамо онога Божјег угодника, светитеља, који је управо цијелим својим животом показао да слиједи ријечи Господа Исуса Христа, да љубимо једни друге, да гледамо на друге.

Свети Василије, читамо у његовом Житију, цијели свој живот посветио је свом народу, својој пастви, да их поучава, да им помаже, да их изведе на прави пут, као што пјевамо у Акатисту, гдје кажемо – радуј се Свети Василије јер си гладне нахранио, јер си оне непросвећене посветио, јер си многа чудеса учинио, многе болести исијелио. И заиста, све то је чинио Свети Василије. Он је био један од најобразованијих људи у окружењу у којем је живио“, казао је о. Немања.

Подсјећа да је Свети Василије Острошки увјек био склон читању књига, ишао у манастире, а био једно вријеме и на Светој Гори провео, а велико знање које је стекао није задржао само за себе већ се вратио међу свој народ, непросвећени народ у оно тешко вријеме, трудивши се да га што више научи, прије свега оној истини која води ка спасењу.

„Али, бринуо се и о другим стварима, нахранивши гладне, користећи свој ауторитет у оно тешко вријеме. Дакле бринуо је о својој пастви. Сви знамо и о чудима које је чинио за живота. И по представљењу своме наставио је да брине о народу и да чини чуда. Његовим молитвама, свима који су приступали и приступају и дан данас његовим светим моштима молитвом и са поштовањем, Господ Исус Христос молитвама Светог Василија, даје исцјељење. Ни по свом упокојењу није престао да чини чуда и да помаже другима и да излива ону благодат који је добио од Господа, према свима нама.

Свети Василије Острошки слиједи најбољи примјер и најбољи узор за све нас, примјер Господа Исуса Христа, управо Онога који је показао својим поримјером човјекољубље и братољубље.

Нека би Господ Бог дао, а молитвама Светог Василија Острошког чудотворца, да слушајући ова јеванђеља и празнујући овај празник, слушајући Житије и размишљајући о Житију Светога Василија и ми останемо на том путу који води ка спасењу, амин“, поручио је о. Немања.

Из Српске православне парохије которске обавјештавају о храмовној слави Цркве Светог Василија Острошког у Доброти.

Данас, на Дан Светог Василија у 16 часова је Акатист Светом Василију, а у 18 часова Вечерње.

У Цркви Светог Николе у Котору данас нема богослужења.

И ове године организује се поклоничко путовање у манастир Острог, у недјељу, 14. маја.

Карте се могу купити у Цркви Светог Николе у Котору.

Фото: Андреа Шеваљевић

https://photos.google.com/share/AF1QipM4K1VUhophqVaHDergpddI4W0b2GUfCU-YDQSujJX36kM8RMMsm8uSJbyoqtcLkg?key=ckUzVWxhMGhzcF9BSUdCV2tIVFJyMXMzRGl3OE1R

Извор: СПЦ Котор

Pin It on Pinterest

Share This