Select Page

Радуј се Василије светипохвало рода нашега

Уочи празника Светог Василија Острошког, хиљаде ходочасника кренуло је из разних крајева у походе острошкој светињи.

Неки од њих пјешаче и више стотина километара како би на тај начин указали част Острошком Чудотворцу и на његов празник поклонили се светим моштима у цркви Ваведења Пресвете Богородице у острошкој пећини.

Више од 2000 људи кренуло је јуче, 10. маја у 17 часова, са платоа подгоричког Саборног храма Васкрсења Христовог, на двадесет прво традиционално ходочашће вјерника ка манастиру Острог, од око 40 километара.

Група од oко 250 ходочасника предвођена игуманом Аресенијем кренула је 10. маја из манастира Косијерево према манастиру Острог.

Њима се придружило више од 200 ходочасника, који су дан раније, 9. маја, кренули пјешке према Острогу из Билеће. Они су на пут до Острога дуг 90 километара, кренули испред Саборног храма Светог Саве у Билећи, након молитве и благослова свештенства Саборног храма.

Група ходочасника, предвођена свештеником Луком Цицмилом, парохом пивским, кренула је у сриједу 10. маја 2023. у вечерњим часовима, на поклоњење Светом Василију Острошком Чудотоворцу. Ходочасници ће прећи око 76 километара, колико је дуг пут од цркве Светог Јована Крститеља у Плужинама до манастира Острог, гдје ће се, уз помоћ Божју, поклонити моштима Острошког и Тврдошког Чудотоврца.

У уторак 9. маја у 5 часова испред цркве Кнеза Лазара група од 20 ходочасника из Берковића кренула је на пут поклоњења Светом Василију Острошком. Послије молитве и благослова оца Дејана кренули су на ходочаснички пут дуг око 130 км.

Пут Острога, јуче је из села Аранђелово пјешке кренула група ходочасника да се поклони моштима Светог Василија Острошког и Тврдошког. Тридесетак пријатеља, комшија и рођака Уроша Гојковића из Ушћа код Требиња, који је преминуо у марту прошле године и који је пет пута заредом ишао на поклоњење Острошком чудотворцу, наставило је ходочаснички подвиг овог младог човјека, њиховог брата, комшије и рођака.

На поклоњење моштима Светог Василија Острошког Чудотворца у манастиру Острог је кренуло стотинак ходочасника из Требиња, од којих је седамдесетак чланова Ансамбла националних игара „Јован Дучић“ Требиње.

Традиционално, 14. пут заредом, ходочашће су још на празник Светог Георгија – Ђурђевдан, 6. маја, започели поклоници са Романије. На пут дуг 230 километра кренуло је 37 ходочасника из седам општина сарајевко-романијске регије, као и поклоници из града Бијељине.

Једанаесто ходочашће организовано је из Невесиња. Према Острогу је 9. маја кренула група од 96 ходочасника. Са њима пјешаче и ходочасници из Вишеграда, Бањалуке и Београда.

На пут од око 100 километара јуче је кренуло 50 вјерника са Жабљака.

Беранци Михаило Ђуришић (23) и Милован Дабетић (20) кренули су 10.маја пјешке на ходочашће ка манастиру Острог из манастира Ђурђеви Ступови у Беранама.

Дан раније, на ходочашће ка Острогу је кренуо и Бјелопољац Богољуб Ракоњац.

На поклоњење Светом Василију Острошком, 4. маја кренуо је и Душан Обреновић, који је прије седам година промјенио вјеру и прешао у православље. Он је на пут дуг 320 километара кренуо са пријатељем из Косовске Митровице, а планирали су да на празник Светог Василија присуствују празничној Литургији.

РАДУЈ СЕ ВАСИЛИЈЕ СВЕТИ, ПОХВАЛО РОДА НАШЕГА!

Извор. Манастир Острог

Pin It on Pinterest

Share This