Select Page

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије благословио је данас, на Васкрс, 16. априла 2023. љета Господњег, традиционално васкршње сабрање у Вирпазару.

Након што је освештао васкршња јаја, Високопреосвећени Митрополит је честитао празник сабраним мјештанима ове варошице, а поводом овог дивног сабора казао је да је Васкрсење Христово такав празник да нас све сабира и обједињује:

„Господ Исус Христос својом побједом над смрћу, својим Васкрсењем, учинио нас је заједничарима свога Васкрсења и учесницима Његове вјечне славе.  Зато данас сабрани око Христа Васкрслога у Цркви Божијој светој православној, ми се радујемо и настављамо пут наших светих предака, који су за вјеру живјели, борили се и врло често и главе своје полагали. Али оно што је најрадосније је то што данас имамо овдје дјецу и омладину сабрану на овај велики празник у име Васкрсења Христовога.“

Пожељевши да сабранима ово сабрање буде на здравље и радост, на спасење и благослов њиховим породицама и домовима, Владика је заблагодарио свима који се годинама труде око овог сабора.

„Тај благослов и та радост нека остане у вашим срцима, да је ширите и свједочите и проповједате у цијелом свијету, јер то је оно што треба овоме свијету – Божија милост и Божија благодат која се шири преко овога празника и преко оваквих дивних сабрања. На здравље и на спасење и на многа и блага љета! Захваљујем свима онима који се већ годинама труде да овај сабор одрже и да буде сваке године све љепши, све светлији и све радоснији и да нас што више окупља. Амин, Боже дај“, казао је Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије и вјерни народ још једном поздравио сверадосним поздравом: Христос Васкрсе!

У име Црквеног одбора Црмница и Удружења „13. јул“, здравицу је произнио г. Драган Лековић, потпредсједник ЦО, који је казао да сви који су се данас овдје сабрали да прославе Васкрсење Христово су позвани да отворе своја срца и да чују ријечи Господње:

„Господ је из смрти ишчупао људски род и узнио га у бесмртност. То је уствари Васкрс, једина савршена и довршена револуција, јер се њоме човјеку даје вјечни живот у који се улази кроз истину, правду, кроз љубав и радост вјечну. Ево дана који створи Господ, тако се пјева данас у једној дивној црквеној пјесми и зато данас удостојимо се благодаћу Христовом да чистим срцем поздравимо свакога радошћу Христовог Васкрсења, да осјетимо зачетке блажене радости сопственог будућег васкрсења.“

Поручио је да Христа може вољети само онај ко вјерује у Њега, јер како се може вољети Христос као Бог ако немамо истинску вјеру у Њега:

„Свако ко чезне за истином, правдом, за братском љубављу, он заправо чезне за Богом. Када се трудимо да волимо ближњег као самог себе потврђујемо да волимо Бога, да смо истински, прави хришћани.“

На крају г. Драган Лековић се присјетио наших литија јер смо, како је казао, кроз вишемјесечно молитвено стајање пред Богом и ходањем стопама Господњим, задобили многе дарове.

„Тада смо се показали као народ Божији и зато ту велику милост Божију морамо да чувамо и да јој се увијек са радошћу враћамо и изнова у нама обнављамо. Нека нам је срећан и благословен данашњи празник и нека би Господ дао да се и убудуће причестимо Његовим животворним тајнама на освећење наших душа и тијела. Живјели на многаја љета. Догодине на Ловћену, ако Бог да!“

 

Весна Девић

Фото: Жељко Драшковић

 

Pin It on Pinterest

Share This