Select Page

На Свету и велику суботу у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици одслужена је Света литургија Светог Василија Великог.

Литургијом је началствовао протојереј Никола Пејовић, а саслуживали су му протојереј-ставрофор Далибор Милаковић, протојереји Миладин Кнежевић и Бранко Вујачић, јереј Велимир Бугарин као и ђакон Ведран Грмуша.

Уочи Свете литургије, обављено је и саборно крштење на Велику суботу у духу православног предања, као и древне хришћанске традиције, па је Христово стадо обогаћено за 48 крштених у име Оца и Сина и Светог Духа.

Саборно крштење су обавили свештеници Далибор Милаковић, Миладин Кнежевић и Велимир Бугарин.

На општу радост, Светим тајнама Тијела и Крви Христове, поред новокрштених који су први приступили и сјединили се са Господом, приступио је и велики број вјерника који су се током Великог поста спремали за ову Свету тајну.

Напослијетку свима сабранима, а нарочито новокрштенима члановима Цркве обратио се поучним пастирским словом протојереј Никола Пејовић који је подсјетио на ријечи Светог апостола Павла које упућују на истину да човјек није створен за смрт и пролазност него за живот вјечни:

,,Ако Христос није Васкрсао онда је узалуд проповијед наша и вјера наша, како наводи Свети апостол Павле. Ако се живот човјеков само своди на она два метра гроба, онда је проклет дан када се човјек родио. Зато Васкрсење Христово јесте управо догађај који буди у свима нама онај осјећај да човјек није створен за смрт и пролазност него да је створен за живот вјечни и непролазни”.

Прота Никола се осврнуо и на генезу саме древне црквене праксе крштавања на Велику суботу:

,,Од најранијих времена у древној пракси управо у овом дану пред Васкрсење Христово, на Велику суботу, крштавали су се многи хришћани и тако постајали чланови Цркве. Они који су рођени да умру у Адаму, крштењем се рађају да васкрсну у Христу и то је највећа радост и увод у радост Васкрсења Христовога и овај диван и благословен празник. Већ годинама овдје при храму постоји та благословена древна пракса. Тако и ове године сви ви који сте светим крштењем и миропомазањем постали чланови Једне, Свете и Саборне и Апостолске Цркве данас сте рођени за живот вјечни и непролазни”, бесједио је он.

Прота Никола је акцентовао у свом даљем обраћању, да је крштење заправо најважнији дан у животу сваког човјека:

,,Крштењем се показује да је сваки човјек призван на двоструко рођење. Рођење од оца и од мајке којим се ми радујемо, које славимо и којем се веселимо и које је дар Божији – дар живота, али, ако човјек само свој живот сведе на то тјелесно рођење онда то рођење има и свој земаљски крај. Ако човјек само сведе свој живот на живљење по том тјелесном рођењу онда можемо слободно спортским језиком рећи да живи живот и игра утакмицу коју је већ унапријед изгубио. А онда нема никаквог смисла да ли ћемо ми бити у овом животу бољи или гори од нашег противника, или ћемо у једном тренутку водити неколико поена разлике или бити доминантнији, када на крају морамо да се предамо и да доживимо пораз.”

Потом је нагласио да крштење као ново рођење – духовно, освештава прво рођење – тјелесно, исказавши наду, вјеру и повјерење да ће сви новокрштени постати и бити прави хришћани који своју вјеру свједоче и ријечима, али превасходно дјелима:

,,Зато је крштење ново рођење које освештава то наше прво рођење, које је со оном првом рођењу и које показује да човјек није створен за смрт и пролазност. Зато нека би свима Вама који сте данас примили Свету тајну крштења и који сте постали чланови Једне Свете, Саборне и Апостолске цркве било на здравље и на спасење, да вам Господ подари да будете истински и прави хришћани. Хришћани који ће не само своју вјеру потврђивати ријечима, него и дјелима, који ће се трудити да живе по заповијестима Божијим и да се ни ви, а ни свештеници који су обавили, а ни кумови који су за вас на неки начин посвједочили да сте озбиљни у намјери да постанете хришћани, да се нико од нас ни од ове заједнице неће застидјети пред Престолом Господњим када за то дође вријеме.”

Напослијетку протојереј Никола Пејовић је поручио:

,,Крштење је улазак у Тајну Цркве, прва и основна Тајна. А Причешће, то је сједињење са Христом и зато сви они који су данас крштени, они могу слободно да приступе Светој тајни причешћа и да се присаједине са васкрслим Господом и на тај начин учествују у Његовој побједи, побједи и на земљи, али оно што је најважније – вјечној и непролазној побједи, побједи вјечне љубави, вјечне радости, вјечног живота, вјечног смисла.”

Текст & фото: Борис Мусић

 

Pin It on Pinterest

Share This