Select Page

На Велики петак, 14. априла 2023. љета Господњег, у Цетињском манастиру, у молитвеном присуству Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија, вечерње богослужење са изношењем плаштанице служило је свештеномонаштво овога манастира и свештенство намјесништа цетињског.

На крају богослужења пастирским словом сабранима се обратио протојереј Остоја Кнежевић који је казао да је Велики петак толико страшан да га Свети оци помињу као дан који је страшнији од дана пада нашега праоца Адама.

„Данас је дан великога срама рода људскога, данас је дан када црквена пјесма каже да ћути свако тијело човјечије“, бесједио је о. Остоја, подсјетивши да је човјек на ријеч Божију заблагодарио клеветама, лажима, мржњом, испољавањем најстрашније трагедије пада и присуства гријеха и уласка гријеха у људску природу.

По древној црквеној традицији, прота је поред одра Господњег казао и ријеч која ће нас утјешити и поред великог стида и згражавања због онога што се у овај дан догодило.

„Шта ми видимо сада пред собом? Видимо ноге које су обишле земљу благовијестећи мир, благовијестећи помирење Бога и човјека, сијући ријеч спасења. Видимо их како су прободене клинцима! Видимо руке које су додиром вид враћале, које су умножавале хљебове и исцијеливале, чијим су се полагањем дријешили људи од болести, патњи, од смрти. Видимо очи које су затворене страшном крсном смрћу, а чији је поглед мијењао природу, и људску природу, чија је доброта и милост снажила многе, оне људе који су се сретали са Христом Спаситељем. И шта је то што данас нас људе, који смо наследници оних људи који су живјели у томе времену, може утјешити? Може нас утјешити када на овом одру видимо коликом смо цијеном и муком плаћени, коликом је жртвом наше спасење дошло“, поручио је прота.

Протојереј Остоја Кнежевић је позвао сабране да се у свему владају и почињавају вољи Божјој, као што је и Син Божији кога ће Отац прославити, подсјетивши на Христове ријечи којима се као човјек обратио Оцу: Нека ме мимоиђе чаша ова ако је могуће, али опет, Оче, нека буде воља твоја! 

„Гледајући данас ово страдање и стојећи поред овога благословенога одра, нека нам Он буде подстицај, ако у претходном периоду нијесмо имали довољно снаге и кријепости да се преобразимо, промијенимо све оно лоше у нама, да се обучемо у новога човјека. Ако нам за то није била довољна прва недјеља гдје смо славили Свете оце свих васељенских сабора и учитеља Цркве или друга гдје смо славили учитеља молитве Светог Григорија Паламу или када смо у трећој славили Часни крст Господњи или великога учитеља молитве и подвига Преподобног Јована Лествичника или велики примјер покајања и обраћења Богу Свету Марију Египатску, па чак ни васкрсење Лазара четвородневнога, нека нам ова крсна жртва и полагање у гроб Онога који је затворио и запечатио смрт, буде подстицај да овдје крај Његовога гроба постанемо уистину и заиста Његови. У оној мјери колико данас постанемо Његови, у тој мјери ћемо осјетити и доживјети радост празника који долази, празника свих празника, празника испуњења вјере наше, наде наше и празника доласка живота вјечнога“, поручио је на крају свог обраћања протојереј Остоја Кнежевић.

Весна Девић

Pin It on Pinterest

Share This