Select Page

На Велики петак, вечерњом службом са изношењем плаштанице, у подгоричкој Цркви Светог Ђорђа, началствовао је протојереј, Јован Радовић.

Високопречасном проти саслуживало је свештенство овог древног храма: протојереј Мирчета Шљиванчанин, старешина цркве, протојереј-ставрофор Гојко Перовић, архијерејски намесник подгоричко-колашински, протојереј-ставрофор  Милета Кљајевић, јереј Блажо Божовић и ђакон Лука Павићевић.

За пјевницом одговарали су појци  овог древног храма, праћени вјерним народом Божијим.

Након поклоњења плаштаници Господњој, вјернима се обратио началствујући свештенослужитељ, прота Радовић.

„Овај дио који смо изнијели зове се плаштаница – то је платно у које је Господ био обавијен, послије скидања са Крста, од Јосифа и  Никодима“, поучио је сабране отац, рекавши да је сљедећа служба вечерас опијело Господа нашега Исуса Христа, гдје пјевамо погребне пјесме и у једном моменту те службе излазимо напоље, да три пута заједно са плаштаницом, направимо опход око цркве.

Прота је нагласио да је то чудесна и међу најљепшим службама у току године, које се служе, када се провлачимо испод плаштанице за здравље и опроштај гријехова.

„Потрудимо се браћо и сестре, дајмо мало труда  Господу. Није ни пост, ни молитва, ни труд, ни хришћански начин живота, ако не осјетимо тегобу и тјежину; то значи да не радимо нешто, како треба да радимо, поручио је прота Радовић, додавши да је Господ васкрсао у периоду праскозорја – када руди зора, када се дан одваја од ноћи и још није свануло, а то буде, око 5 часова ујутро.

Послије јутрења Велике суботе са статијама и трократног опхода око храма са плаштаницом, вјерници су имали прилику још једном да цјеливају плаштаницу, пролазећи испод ње. Након тога вјерном народу који се окупио у овом древном храму у великом броју, обратио се прота Гојко Перовић:

,,Ево стојимо пред Гробом Господњим и чекамо Христово Васкрсење. И по овом времену, напуни се наша црква, али да нас не колеба чињеница да ако је пуна црква и сви подгорички храмови, да још десет пута оволико, спава у овај час, православне хришћанске Подгорице. Јер као што сте чули, од свих пратилаца Христових само два ученика се нађоше да га сахране; од свих оних силних људи, који су се нагледали оних силних чуда. Сразмерно гледајући, сви ми смо само двојица у односу на остатак Подгорице и Црне Горе.

Да нам Бог да силу, да прекосјутра дочекамо преславно Христово Васкрсење, као што је и оној двојици уз жене мироносице стигла сила, па ево на све четири стране свијета постаде цијела кугла хришћанска, барем именом; а Бог ће знати срца и душе људске; тако и ми да се дотакнемо те силе и дочекамо славно Васкрсење Христово и пренесемо на све четири стране Подгорице, Црне Горе и свијета“, поручио је отац Гојко Перовић на Велики петак.

Елза Бибић

Фото/Видео: Дарко Радуновић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This