Select Page

 

Света литургија служена је на Велики четвртак у подгоричком Храму Великомученика Ђорђа. Светим евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј Мирчета Шљиванчанин уз саслужење протојереја-ставрофора Гојка Перовића, архијерејског намесника подгоричко-колашинског, протојереја-ставрофора Милете Кљајевић, протојереја Јована Радовића, јереја Блажа Божовића и ђакона Луке Павићевића.

За пјевницом су одговарали појци Цркве Св. Ђорђа.

Након прочитаног јеванђелског зачала словом поуке сабранима у храму Господњем, обратио се началствујући свештенослужитељ, прота Шљиванчанин:

,,У овим Великим данима у години, који се тако називају зато што је Господ учинио велика и неизмерна дјела, ради нас и нашега спасења, дошли смо до Великог четвртка, до дана спомена и установљења Тајне вечере – Христове Свете литургије, Светога причешћа“, нагласио је отац, додавши да нам је тиме Господ показао Своју љубав, смирење и милост и шта је истинска заједница, истинско заједничарење.

Прота је појаснио да је Господ створио човјека за заједницу, али за истинску заједницу са Живим Богом, а онда и са свима другим људима.

,,Зато нам је Господ на Тајној вечери дао Своје Тијело, Своју Крв – да ту заједницу са Њим непрестано обнављамо и непрестано живимо; да будемо учесници тога живота неизрецивога, истинитога, вјечнога, правога!“

У своме обраћању је указао потом да данас и сваки пут кад се састанемо, ми исповиједамо вјеру, да смо ученици Христови, дјеца Христова, да је Христос за нас живот и спасење, а то спасење ми црпимо и добијамо од Њега. Од првих дана Цркве, казао је, основна одлика ученика Христових је да се у недјељни, празнични дан сабирају на Светој божанственој литургији и да тако црпе вјечни живот.

,,И нас је Господ удостојио тога да смо причасници Његове Тајне вечере; то је и она вечера коју је Господ имао са својим ученицима прије 2000 година у Сионској горници, али је и она трпеза Царства небескога“, објаснио је отац Мирчета, указујући да се у Цркви Божијој све мијеша, све је Једно, и прошлост је освештана, и садашњост и будућност Царства небескога, и  то можемо само у Цркви доживјети; јер у Њој пребива Дух Свети.

,, Господ је удостојио данас нас, да будемо причасници Тајне вечере Његове и да Бог да, да никад не одустанемо, одступимо, јер чули смо да је и Јуда био на Тајној вечери, а да се ми нађемо као вјерни ученици Христови, који ни по коју цијену неће одступити од Извора живота, како би се наш живот прелио у вјечност, у Царство љубави Христове“, нагласио је началствујући свештенослужитељ.

Прота је посебно подвукао да је зато Он и дошао и све учинио, што је учинио, да у ове Свете дане, пролазимо и чега се сјећамо и чега и ми бивамо учесници; зато је та потреба да у ове дане стално будемо на богослужењима, јер се кроз њих, она доживљавају као наша стварност, као садашњост, јер то је могуће Духом Светим, који пребива у Цркви Божијој.

Завршавајући своје обраћање, отац Мирчета је подсјетио да ће се вечерас у 18 часова читати 12 одјељака јеванђелских о Христовом страдању; док ће на Велики петак у 8 часова  бити Царски часови, у 16 часова вечерња служба са изношењем Плаштанице, статије – опијело и опход око цркве са Плаштаницом у 19 часова.

Потом су сви они који су се припремали за примање Свете тајне причешћа, приступили Светој чаши.

Заједничарење свештенослужитеља и парохијана настављено је у Светогеоргијевском дому.

Елза Бибић

Фото/Видео: Дарко Радунови

Pin It on Pinterest

Share This