Select Page

На Свети и велики четвртак, када се наша Света црква сјећа молитвено Тајне вечере, ноћи када је Господ Исус Христос установио Свету тајну причешћа, 13. априла 2023. године одслужена је Света литургија у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, којом је началствовао протојереј-ставрофор Далибор Милаковић уз саслужење: протојереја-ставрофора Драгана Митровића, протојереја: Миладина Кнежевића, Бранка Вујачића, Николе Пејовића, јереја: Велимира Бугарина, Ивана Црногорчевића, као и ђакона Ведрана Грмуше.

Након одслужене Литургије, по дијељењу антидора – нафоре, сабранима се обратио началствујући протојереј-ставрофор Далибор Милаковић који је подсјетио да су на Велики четвртак Свети оци, који су изванредно уредили оно што је преузето од Светих апостола, Светих и божанских јеванђеља, предали у црквену праксу да се молитвено сјећамо четири догађаја: свето прање ногу ученицима, Тајну вечеру, тј. предавање страшних тајни нама, чудесну молитву и само издајство.

Такође, како даље наводи отац Далибор, пред сами почетак вечере по ријечима Светог Јована Златоустог, Господ Исус Христос је то вече одложио своје горње хаљине насувши воду у умиваоник, и све то учини сам, да би тиме посрамио Јуду, а уједно подсјетио остале ученике да не траже старјешинство. Христос поучава ученике и након прања ногу, показавши то сопственим примјером, и говори: Који хоће да буде први нека буде последњи од свију.

Прота Далибор је у даљем слову бесједе подсјетио да су се ученици Христови након вечере упутили на Маслинску гору, у мјесто које се зове Гетсиманија. Гдје послије неког времена, Господ и рече својим ученицима да ће се саблазнити о Њега још исте ноћи.  Подсјетио је да се десило како је Господ прорекао, када је Петра обузео превелики страх, Бог је показао слабост људске природе. Како даље образлаже отац Далибор, Петрово троструко одрицање, изображава гријех свих људи против Бога: прво, заповјест коју је Адам преступио, друго, преступање писаног закона, и треће, најзад, против самог оваплоћеног Логоса – Господа Исуса Христа.

Он је закључио да је све то што је Петар сагријешио, Спаситељ поново исцјелио, када се апостол Петар покајао, онда када је три пута постављено питање: Петре, љубиш ли ме? Три пута је Петар исказао исповједање вјере у Господа Исуса Христа.

Даље је прота Далибор акцентовао да су Свети дарови, који су нам изнијети и дати – управо исти они, Тијело и Крв Христова, које су с невјероватним потресом срца кушали апостоли. Он је појаснио да је наше окупљање на Литургији – иста она Тајна вечера која траје. Те да се требамо молити усрдно да не одамо Божију тајну – тајну која нас спаја с Христом, да доживимо ту топлоту тајне, да је не издамо, да одговоримо на њу макар и најнесавршенијом вјерношћу и љубављу.

Велики четвртак је дан посвећен спомену установљења Тајне вечере односно Свете евхаристије (ломљење хљебова), односно на „умовеније” (прање) ногу, на опроштајну бесједу Исуса Христа ученицима у Сионској горници и на путу за Гетсимански врт, на првосвештеничке молитве Господове пред страдања и на предају Богочовјека на страдање. На Велики четвртак служи се Литургија Светог Василија Великог и тога дана је Господ установио Свету тајну причешћа. На овај дан увече, чита се дванаест одломака из Јеванђеља о страдању Христовом које ће у подгоричком Саборном храму почети у 18 часова.

Текст и фото: Борис Мусић

Pin It on Pinterest

Share This