Select Page

На Велики четвртак у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици одслужено је јутрење Великог петка са читањем дванаест страстних – страдалних јеванђеља. У току службе свештенство Саборног храма је у входу изнијело Часни крст Господњи.

Након прочитаних дванаест страсних – страдалних јеванђеља, протојереј Никола Пејовић се обратио сабранима поручујући да год живимо како не треба, ми још више продубљујемо Исусове ране:

,,Љубав Божија, истина Божија и милост Божија данас судом људским јесте разапета на Крсту. И када год видимо неправду, и када год лажемо и живимо како не треба, ми још више утврђујемо клинце и продубљујемо ране нашег Господа Исуса Христа на Крсту. Зато је овој Страсној седмици претходио четрдесетодневни пост у коме смо се потрудили да те клинце наших гријехова, колико је год у нашој могућности, извадимо из Његових рана и да заједно са васцијелом васељеном појемо, ридајући за родом људским и клањајући се милости Божијој која немоћна виси на Крсту.”

Прота Никола је потом указао на дубоке и потресне стихове стихире која се пјева на изношењу Часног крста.

,,Данас виси на дрвету Онај који је на води земљу утврдио. Вијенцем од трња се крунише Онај који је огрнуо небо облацима. Шамаре прима Онај који је у Јордану ослободио Адама. Клинцима би прикован Женик Цркве. Копљем би прободен Син Дјеве. Поклањамо се Страдањима твојим Христе. Покажи нам и славно твоје Васкрсење“ – пјевамо ову дивну, потресну и величанствену пјесму када износимо Крст са изображеним Господом нашим Исусом Христом, али, ту се не завршава наша вјера, него наше надање је управо у тој немоћи која се излила на Крсту. Зато и кажемо: Поклањамо се Страдањима твојим Христе и покажи нам и славно твоје Васкрсење. Ходећи ка Васкрсењу осјећамо у дубини душе да Онај који је дародавац живота не може бити закључан у тами вјечне смрти, Онај који је и који ће врата паклена отворити и ад разрушити и свим праведним душама ослободити пут у Царство небеско, не може остати понижен и поражен”, поручио је напослијетку протојереј Никола Пејовић.

Протојереј Никола Пејовић јетакође најавио да сјутра на Велики петак, са почетком у 8 часова, у Саборном храму у Подгорици почиње служење Царских часова. Даље у наставку, са почетком у 15 часова, служиће се вечерња служба Великог петка са изношењем плаштанице, док ће се јутрење Велике суботе са читањем Статија у спомен Христовог погребења служити у 19 часова.

Током ове вечери у Саборном храму је био присутан велики број вјерника.

Текст & фото: Борис Мусић

Pin It on Pinterest

Share This