Izaberite stranicu

У Цетињском манастиру данас, 12. априла, на Велику сриједу свештенство цетињског намјесништва и свештеномонаштво ове свете обитељи служили су Свету тајну јелеосвећења.

Након прочитаних јеванђелских зачала и помазивања вјерних освећеним јелејем, протојереј Остоја Кнежевић је пожелио да ове молитве свима буду на благослов, исцјељење и оснажење душе и тијела. Наглашавајући да је Света тајна јелеосвећења установљена у древној Цркви као једна од светих тајни којом се хришћани исцјељују од разних слабости и болести, прота Остоја је подсјетио и на ријечи Светог апостола Јакова који је поучио хришћане ријечима: „Болује ли ко међу вама, нека дозове старешине црквене, те нека читају молитву над њим и нека га помажу уљем у име Господње. И молитва вјере помоћи ће болеснику, и подигнуће га Господ, и ако је гријех учинио опростиће му се“.

“Управо је суштинска та ријеч да ће молитва вјере исцијелити болесника. По вјери нашој нам се и даје исцјељење, и по вјери нашој, по снази вјере наше Бог чује наше молитве”, поручио је о. Остоја.

Објаснио је да се ова Света тајна служи више пута у току годишњег круга, као и да се може служити увијек када је то потреба над једним болесником или саборно у одређени дан, а уобичајено је, не случајно, да се служи на Велику сриједу када се спремамо да прођемо са Господом нашим кроз Његова страдање и Крст према преславном Васкрсењу Његовом.

“Да се управо, припремајући се четрдесетодневно, и у овај дан кроз ову Свету тајну очишћења и исцјељење тијела и душе, припремамо да бисмо што дубље спознали суштину и снагу те Свете тајне за спасење свакога од нас. Нека ова молитва свима буде на исцјељење душе и тијела, на укријепљење, оснажење и на сваки Божји благослов. Амин, Боже дај”, казао је протојереј Остоја Кнежевић у Цетињском манастиру.

Весна Девић

Фото: Никола Јоксимовић

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This