Izaberite stranicu

На Велику и Свету сриједу, 12. априла 2023. године, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, извршен је чин Свете тајне јелеосвећења. Служило је свештенство Саборног храма: протојереј-стафрофор Далибор Милаковић, протојереји: Миладин Кнежевић, Предраг Шћепановић, Бранко Вујачић, Никола Пејовић, као и јереји: Велимир Бугарин и Иван Црногорчевић.

Овом чину присуствовао је велики број вјерних, како из Подгорице тако и околине, који се овом приликом стекао у храм ради молитве за исцјељење својих болести, као и благослова Божјег, посредством деснице својих пастира, за здравље и спасење. Након одслужене Свете тајне јелеосвећења, сабраном народу обратио се протојереј Предраг Шћепановић, који је истакао да наш живот треба да буде баш онако како га је описао Преоподобни Јустин Ћелијски:

,,Свето јеванђеље је препјев натприродног у природно, Божанско у човјечанско, изливено у тајну ријечи која живот значи, а наш живот, браћо и сестре, како рече отац Јустин Ћелијски, јесте такав да је свијет Богојављење, а наш живот треба да буде богослужење. Зато је Црква од давнина на Свету и Велику сриједу практикује да служи Свету тајну јелеосвећења, зато је покајање као преумљење најљепши цвијет људског поштења. Црква због тога вјековима живи светим тајнама и светим врлинама, а свете врлине су наше учешће у тој тајни живота”, бесједио је прота Предраг.

Он је подсјетио да је Света тајна покајања једини сигурни пут ка Богу живоме:

,,Овај Велики пост је прилика да извршимо духовну смотру у огледалу Божије љубави, јер је Бог огледало за сва наша дјела и недјела. Зато је Света тајна покајања једини сигурни пут, као што су пост и молитва два крила која нас воде ка Господу, Цару свих свјетова.”

У другом дијелу обраћања прота Предраг је акцентовао да је веома важно каквим животом живимо и да ли одлазимо Богу живоме или пијемо са извора воде који нису чисти:

,,Важно је да ли живимо светим тајнама и светим врлинама, да не одлазимо код гатара и врачара. Знајте да је то Бог забранио прије неколико хиљада година у Старом завјету. Бог је једини љекар. И једини су љекари они који кроз Бога дјелују благодаћу, свети угодници и мученици Његови: Свети Василије Острошки, Свети Петар Цетињски, Свети Стефан Пиперски, Свети Симеон Дајбабски и остали. Зато је потребно да увијек одлазимо Богу живоме, да не тражимо воде тамо гдје нису чисти извори. Потребно је да жене и мушкарци не иницирају абортусе, чедоморства, да омладина не живи у блуду и разврату зато што нам се путем разних средстава, друштвених мрежа, телевизије проказују блудне и развратне слике. Међутим, мора се примијетити да је у Црној Гори дошло до свеобухватне духовне обнове, да су наши храмови пуни. Али, треба да уђемо још дубље у народ, да причамо да су оних Десет Божијих заповијести које је Бог дао основа нашега живота и да ако погријешимо пред Богом одмах хитамо у Цркву.”

Прота Предраг је затим нагласио да је живот по Јеванђељу Христовом заправо живот у којем праштамо једни другима и грлимо једни друге цјеливом Христовим:

,,Живимо Јеванђељем Христовим, праштајмо једни другима и загрлимо једни друге цјеливом Васкрсења Христовог, јер је Васкрсење Христово свеопшти потрес и земљотрес Неба и Земље и историје човјека и Бога јер је Бог побиједио последњег човјековог непријатеља – смрт. Потребно је да будемо радосни, браћо и сестре, јер у данашње вријеме много је тужних, депресивних, а Бог је ту на свакој Литургији и каже: Узмите, једите ово је Тијело моје. Дакле Бог нам нуди Своје Тијело и Крв као највећи лијек”,  поручио је напослијетку протојереј Предраг Шћепановић.

Текст, фото & видео: Борис Мусић

Pin It on Pinterest

Share This