Select Page

Архимандрит Сергије (Рекић), игуман манастира Острог, одржао је 3. априла 2023. године, предивну бесједу у Храму Светог Пантелејмона у модричком насељу Добриња и у препуној цркви за вријеме Часног поста  посавјетовао вјернике да сви опросте једни другима и радосни дочекају највећи хришћански празник – Васкрс.

Присутне је прво поздравио свештеник Стаменко Станковић, заблагодаривши им на присуству и издвојеном времену да управо својим доласком уприличе једно овакво духовно вече. Он се овом приликом захвалио оцу Сергију што је дошао да благослови сабране и подари праве ријечи које ће им још више помоћи да учврсте вјеру у живога Бога.

Прије почетка бесједе отпјеван је тропар Светом Василију Острошком.

Након уводних ријечи проте Стаменка Станковића, ријеч је узео предавач, архимандрит Сергије (Рекић), игуман манастира Острог, који се у уводном дијелу предавања осврнуо на светост као пројаву најдубљег смирења, а не силе, како се често светост зна погрешно тумачити.

Игуман острошки је истакао да светитељи имају већу слободу пред Господом да траже од Њега да се на нас спусти милост и благодат Божија:

,,Светитељи су људи који су својим правим јеванђелским животом на себе привукли благодат Божију и такви су посвједочени од Бога и прослављени, они имају слободу пред Господом већу, да траже од Господа за нас и да се на нас спусти милост и благодат Божија. Нису сви светитељи ишли по истоме трагу, свако је имао свој пут. И ми кад се узмемо учити из примјера светитеља не значи да ћемо имитирати, јер човјек не треба бити имитатор живота, имитатор светости. Свако је специфична личност, непоновљива, као и наш отисак прста. Свако је личност за себе, јединствен и непоновљив. Тако и светитељи, сваки је имао неки свој посебан дар, посебно послушање, које је изнио најбоље што се могло од човјека очекивати”, поручио је архимандрит Сергије Рекић, игуман манастира Острог, синоћ у Модричи, преноси Радио Модрича.

Предавање можете погледати на линку: https://www.youtube.com/watch?v=H3VrCQAzagc

 

Pin It on Pinterest

Share This