Izaberite stranicu

Удружење књижара и издавача Црне Горе организује у уторак, 4. априла, у 11 часова у крипти подгоричког Саборног храма Христовог васкрсења комеморацију истакнутом ликовном умјетнику, недавно преминулом вајару Ратку Вулановићу (1941-2023).

О животу и дјелу вајара Ратка Вулановића, који је свој печат оставио, између осталих мјеста, и на подгоричком Саборном храму, говориће свештеник мр Предраг Шћепановић, књижевници Радомир Уљаревић и Будимир Дубак, као и Далиборка Кнежевић, адвокат почившег Вулановића.

Ратко Вулановић jе рођен у селу Лаз код Никшића, 16. маjа 1941. године, а преминуо је 23. марта ове године. Осмогодишњу школу завршио jе у Никшићу. Године 1959. уписуjе Умjетничку школу у Херцег Новом коjу напушта 1963. да би уписао Академиjу ликовних уметности у Београду гдjе и дипломира 1968. године. Постдипломске студиjе завршава 1971. године.

Након дужег одсуствовања из родног града, и успјеха, у Никшић се враћа 1992. године и ту започиње своj “Камени град”, који је дуги низ година био амблем града под Требјесом, а до краја Вулановићевог живота и његово не само умјетничко дјело, већ и животни испит. “Камени град” који је стајао код никшићког Музеја – Дворца краља Николе уклоњен је 2008. године. Вулановић jе тада покренуо тужбу да се рад врати на првобитну локациjу. Процес ни до данас ниjе био окончан. “Камени град” jе завршио на платоу Техно базе на Капином Пољу.

Вулановић се поред вајарства бавио и сликарством.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This