Select Page

У петој недјељи Часног и великог поста, која је посвећена Преподобној Марији Египћанки, 2. априла 2023. године, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици одслужена је Света литургија којом је предстојао протојереј-ставрофор Далибор Милаковић. Саслуживали су протојереј-ставрофор Драган Митровић, протојереј Никола Пејовић, јереј Иван Црногорчевић и ђакон Ведран Грмуша. Евхаристијском сабрању молитвено су присуствовали протојереј Предраг Шћепановић и јереј Велимир Бугарин.

Након прочитаних зачала из Светог јеванђеља сабранима се обратио началствујући протојереј-ставрофор Далибор Милаковић, који се у уводном дијелу осврнуо на генезу и богослужбену специфичност припремних недјеља и самих недјеља у склопу Свете четрдесетнице:

,,Налазимо се у Петој недјељи Великога и часнога васкршњег поста, неки народни изрази називају ову недјељу и као глувну недјељу. А зашто баш глувна? Наш народ исти синоним користи и за доба ноћи када се ништа не чује. Када је мртва тишина, тада ноћ називају глуво доба ноћи. Налазимо се пред крај овог поста, који завршавамо са овом недјељом, а онда остаје последња Страсна седмица. Ових четрдесет дана представља посебну богослужбену целину и оне припремне недјеље пред почетак поста, слушали сте и видјели да је свака недјеља имала своју поуку и да је била посвећена некоме. Сада се завршава тај ток поста, тишина је, све се смирава пред долазак великог празника Лазареве суботе и Цвијети, уласка Господа Исуса Христа у град Јерусалим, затим страдања Христова и највећи празник Васкрсења, за који се сви заједно припремамо.”

Прота Далибор је указао и на то да поред многих врлина које су имали ученици Христови – апостоли, недвосмислено Јеванђеље показује и њихове људске слабости које носи свако од нас:

,,Апостоли су били прости људи, рибари, презрени од људи. Бавили су се послом који је био у оно вријеме најтежи посао којим нико није хтио да се бави. Али, Господ их је учинио ученицима својим, учинио их ловцима људи, људских душа за Царство небеско. Чули смо у Јеванђељу да су синови Заведејеви тражили од Господа да му сједну са Његове лијеве и десне стране, мислећи да ће Он успоставити своје царство још на земљи. Показали су тиме да су као и сви људи подложни гријеху, слабостима славољубља. Међу апостолима је због тога настала нетрпељивост, почели су да се међу собом свађају и Господ их све прекорева и упућује их тако што им каже: Ја нисам дошао да ми служе, да ме славе, него сам дошао да служим свима вама. Онај који је први биће последњи, а последњи биће први. Тако и треба да живимо, да тако буде, да смо и први и последњи и обрнуто. Да служимо једни другима, на то нас Господ призива.”

У другом дијелу пастирског слова отац је акцентовао да нас Господ увијек, а нарочито пред крај овог поста кроз Свето јеванђеље, подсјећа и призива на заједништво, на трпљење и служење једни другима, наводећи као еклатантан примјер таквог служеља и покајања Преподобну Марију Египћанку, којој је и посвећена пета недјеља Часног поста:

,,Таква једна личност коју данас славимо, а која је имала такву љубав и толико покајање у себи јесте Преподобна Марија Египћанка. Она је примјер како човјек без обзира колико овде на земљи грешио, ако се истински покаје, Господ ће све гријехе опростити и помиловати и највећег грешника који се каје. Тако је било и у њеном животу. Преподобна Марија Египћанка је живјела тако да је својим енормним подвигом и покајањем великим, духом у потпуности била разрешена земље, а живјела на небу. Господ је удостојио велике благодати због њеног великог покајања и подвижничког живота, толико да је Господ још за њеног овоземаљског живота прославио. Преподобна Марија Египћанка је велика Божија угодница, показала је својим животом свима нама да је времена мало на земљи. Зато треба да се трудимо и бдимо над нашим животом и душама, да испитујемо себе, да се Богу молимо јер не постоји гријех који Бог неће опростити ако се истински покајемо”, поручио је напослијетку протојереј-ставрофор Далибор Милаковић.

Текст, фото & видео: Борис Мусић

https://www.youtube.com/watch?v=LIzbfLxjP-c

Pin It on Pinterest

Share This