Izaberite stranicu

У част Славне Владичице наше Богородице и Приснодјеве Марије

 Године 2002. Синод УПЦ Московског патријархата донео је решење о прослављeњу иконе Ја сам с вама и нико не може против вас. Икона је унета у званични списак чудотворних икона; одређен је дан њеног прослављења на похвалу Мајке Божије, утврђен је тропар, састављена је молитва и Акатист.

По црквеним канонима прослављење иконе или светитеља обавља се у једној помесној Цркви, а затим се разноси по другим Црквама.

Икона је осликана у Леушинском женском манастиру посвећеном Св. Јовану Крститељу, крајем 19. века.

Посебно израђена, била је осликана за Св. Праведног Јована Кронштатског који ју је назвао Спаситељица Русије. Касније је Праведни Јован благословио да се она прода Василију у Муравјову, будућем старцу Серафима Вирицког. Претпоставља се да је касније икона предата духовној деци преподобног Серафима у Светогеоргијевском женском манастиру, у селу Даневка, Черниговске епархије. (данашња Украјина)

Икона се прославила многим исцељењима страдајућих који су о томе посведочили у две књиге, издате од стране Светогеоргијевског женског манастира.

Леушински манастир, где је осликана икона, 30-тих година ХХ века, потопљен је ради изградње рибњака.

Икона се прославља у суботу пете недеље (Глувне) Великог поста.

Чуда

Пред овом иконом моле се за очување Русије, за установљење и устројење православних храмова, такође и за исцељење од различитих недуга.

Изображење

 Икона је осликана на жутој подлози са карактеристичним плавим огртачем код Пречисте Дјеве. Имајући у виду да је плава боја, Богородичина боја, на читавом приказу, она доминира.

Богомладенац, као Спаситељ света, приказан је у белом хитону са раширеним рукама, у потпуности окренут к свету – због ког је дошао и живот Свој безрезервно положио.

За овај отклон од Богомајке и пружање к свету, за који је добровољно пострадао, не можемо рећи да има карактер, насилног отимања из наручја Свете Дјеве; више је у питању, спонтано изливање Његове љубави за свет који страда: топло и безазлено пружање свету, који није знао када је похођен.

Страдалник, овде приказан као младо дете, без икакве задршке пружа се свету, даје му своју Љубав, уточиште и заклон те као да жели да понови речи Своје Родитељке, које је изрекла роду људском: Ја сам са вама и нико не може против вас – што је и сами назив који је чудотворна икона и добила.

Молитва Пресветој Богородици у част Њене иконе ,, Ја сам са вама “

О, Свеблага Заштитнице рода хришћанскога, Мајко Онога који све држи десницом својом, Христа Бога нашега!

Излиј на нас милосрђе и доброту Његову да се не уплашимо видљивих и невидљивих непријатеља, као што си рекла онима који се у Тебе уздају: Ја сам са вама и нико не може против вас.

Сачувај Свету истиниту Православну цркву и обитељ нашу од раскола и јереси и постави темељ покајања народа нашег.

Поврати Свету Русију на пут праве вере, дарован јој од Бога, да се испуни тамјаном молитава и расцвета као пољски љиљан;  да поживимо у побожности и чистоти, увек чувани Тобом од искушења антихриста, најезде туђинаца, међусобних сукоба, земљотреса, огња, глади и помора, од изненадне смрти, раздора у породици: монахе укрепи и спаси нас, Пречиста, јер се уздамо у Тебе, по ономе што си рекла: Ја сам са вама и нико не може против вас. Њему приличи, слава, моћ, част и поклоњење, сила и величина, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

Тропар, глас 6

 Владичице чиста, погледај, Богородице, види наше болести и умилостиви, Пречиста и исцели нас од нечисте савести по Твојој милости, који ти се обраћају, слуге твоје: Ја сам са вама, и нико не може против вас.

 

приредила:Елза Бибић

превод с руског: О.Б.

Литература

Ооо Духовное преображение: К БОГОРОДИЦЕ ПРИЛЕЖНО ЊИНЕ ПРИТЕЦЕМ – Молитвљ к Божиеи Матери перед Ее чудотворњими иконами, Москва, 2015, стр: 6,7;

htpp://pravoslavnaporodica.blogspot.com/Molitva čudotvornoj ikoni Majke Božije: Ja sam sa vama; 8. 04. 2022. g.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This