Select Page

У част Славне Владичице наше Богородице и Приснодјеве Марије

Оригинални образ Богомајке – Благодатно Небо до данашњих дана није остао сачуван, ипак, израђене су бројне копије Њеног Пречасног лика, а једна од таквих је копија чудотворног образа који се налази у московском Кремљу, на иконостасу Архангелског сабора; предање каже да је урађена на истој дасци као и оригинална икона.

Зна се да је фрескописана између 1678-1680. г. по наређењу цара Алексеја Михајловича. (иначе, урађена је по угледу на древну икону, која је као дар  донета из Константинопоља, граду Смоленску, а у 14 веку пренета у Москву, супрузи књаза Василија Дмитријевича, Софији Витовновој, литовској кнегињи.)

Велико поштовање иконе Благодатно Небо почело је 1853. г. када је Митрополит Филарет (Дроздов), благословио да се сакупе сви историјски подаци о овој чудотворној икони.

За датум прослављења иконе, узет је 19. март по новом, односно 6. март по старом календару.

Чуда

Пред овом иконом молимо се да издржимо на путу спасења, ради задобијања Царства небеског, да се Црква сачува од јереси и раскола, као и за сигурно и безбедно путовање по ваздушним пространствима.

Изображење

Постоји неколико њених копија, а најпознатија се налази на иконостасу Архангелског сабора у Кремљу. Друга је на острву Залиту, код митроносног јереја, светопочившег о. Николаја Гурјанова, док се трећа копија налази у Санкт Петербургу.

Још једна копија чудотворне иконе Мајке Божије Благодатно небо направљена је у Петербургу, специјално за земљу Србију. Повод за њено осликавање је дар светопочившем Патријарху српском Павлу, услед тешке ситуације на Косову и Метохији. Треба рећи да је све што се дешавало са иконом Пресвете Богородице Благодатно Небо, било са благословом Свјатјејшег Патријарха српског Павла, који је тада био у болници. Управо када је икона осликана, тих дана је донета одлука о једностраном проглашењу независности Косова; икона је, по благослову Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, послата за Београд што је био још један знак братске љубави између српског и руског народа.

Петербуршки иконописац Ростислав Гирвел, који је икону насликао, у интервјуу који је дао руском православном сајту Православље.ру, казао је: За мене је најважнији био следећи моменат – на првом молебану, када смо прилазили Владици Амфилохију за благослов и када су ме представили њему, пажљиво ме је погледао и рекао: «Ви  вероватно ни сами не знате шта сте за нас насликали». Митрополит ме је очински помазио по глави, благословио и испратио дубоким, умним погледом.

Ова копија иконе је ношена потом у литији пред којом се молио српски народ за спас КИМ; данас се икона налази у Храму Светог Саве на Врачару.

Размера је 1,5 м са 0,80 цм и урађена је у грчко-византијском стилу, док је даска те величине и тих својстава, израђена у Курској области.

На икони Мајка Божија држи жезло у руци – те се може извести закључак да је чудотворна икона Благодатно Небо  претеча Државне иконе Мајке Божије.

Распоред светлосних зрака на икони је несиметричан и направљени су од сребра. Позадина иконе је у црвеној боји, док је ореол око насликаних фигура у жутој боји.

Царице небеска, спаси Српску земљу натпис је који стоји на икони, код ногу Свете Пречисте. Икона је освештана на подворју Спасо-Преображенског  Вааламског манастира.

Тропар, глас 6

Шта да ти кажем, о Благодатна? Небом си просијала Сунце правде; у рају Тебе ради, цвеће не вене, Дјевом си била и остала нетрулежна; Чиста Мајко многи Свети се моле Сину Твоме, Богу свих. Зато Га моли да се спасу душе наше.

Приредила: Елза Бибић

Превод са руског: О. Б.

Литература:

 Ооо: Духовное преображение, К Богородице прилежно њине притецем… Молитвљ к Божиеи Матери перед Ее чудотворњими иконами, Москва, 2015. стр: 10, 11;

http://manastir-lepavina.org/vijest/ Царице Небеска спаси Српску земљу, Разговор са иконописцем Ростиславом Гирвелом преузетог са сајта, pravoslavie.ru

 

Pin It on Pinterest

Share This