Select Page

Косовска гробница је света зато што је христолика, зато што је наставак Христове Голготе. Голгота Христова није завршена у Јерусалиму него се наставља кроз вјекове. Сви они који су пострадали за Свето име Христово, за Божју и људску правду, нарочито они који невино пострадају, не умиру ни у људском срцу, а прије свега и изнад свега запамћени су у Божјој вјечној памјати.

Косово је глава српског народа

.. Свети српски мученици и новомученици, од Косова до наших дана су лазаревска, Христова војска која ходи и проходи, кроз патњу, кроз страдање, кроз распећа, остајући вјерна до смрти своме челнику Христу Господу и која је због те вјерности задобила вијенац живота. И у наше вријеме се, ево, наставља тај призив пророчки свима нама: тражите ме и живи ћете бити. Нахраните се хљебом вјечнога живота да би могли да живите на истински и прави начин. Покајте се, поручује пророк, да би могли да се као народ Божји вратите својим огњиштима и градовима пустим, да их заградите и да се у њих настаните.

Пред нашим очима данас поново стоји Свети великомученик косовски Лазар. Стоји онакав каквим је описан у оној народној пјесми у којој жедни путници намјерници налазе у извору његову главу која сија, златну главу његову послије четрдесет дана од његове погибије на Газиместану. И када су се напојили, видјели су како се његова златна глава спаја са његовим нетрулежним тијелом. На овај дан видовдански тако се сједињује наш народ, у сјенци Видовдана, нашега очињега вида. Јер, шта је Косово? Оно није ништа друго до глава Лазарева! А шта је Србија и српски народ? То је тијело Лазарево! Може ли тијело живјети без главе? Могу ли Србија и српски народ живјети без Косова? Косово је глава српског народа. И сваки онај који би хтио да поново главу Лазареву, Косово и Метохију, одсијече од народа српскога, тај врши исти онај злочин који је извршио тиранин Мурат султан на Косову 1389. године, прије 620 година. И нема земаљске ни небеске силе која би могла, која би смјела да раздвоји главу од тијела – Косово од Србије и српскога народа утемељенога на Христу Господу, на Његовој голготској жртви…

Митрополит Амфилохије

Pin It on Pinterest

Share This