Select Page

Зауздајте свој стомак, пре него што он почне да контролише вас — Св. Јован Лествичник

Колико рано деца треба да почну да посте? По учењу Светих отаца, здраво дете почиње да пости када више не узима мајчино млеко, односно око треће године. (У древним временима, Јеврејке су дојиле своју децу до треће године старости).

Уз потребу да се придржавају било ког степена поста, родитељи такође морају да воде рачуна о томе да спрече своју децу да стекну навику да се преједају или да једу пречесто, ван времена утврђеног за узимање хране — да једу између оброка. Свети Теофан Затворник у вези са тим даје родитељима савет: „Дете треба да се храни тако да, развијајући и јачајући тело и дајући му здравље, не подстиче угоду у души. Без обзира на то колико је ваше дете мало, оно од најранијих година мора да почне да умерено користи месо које нагиње грубој материји и да се навикава на самоконтролу, како би у детињству и тинејџерским годинама и даље могло лако и слободно да контролише ову потребу.”

Када деца порасту и постане зрелија њихова личност и склоности, родитељи треба да покажу тактичност у погледу смерница поста. Не смеју, на пример, да им забрањују слаткише против њихове воље, нити да у дане поста постану толико строги у погледу квалитета и количине хране да превазиђу норме црквеног правила поста. Болесној или слабој деци се природно може дати  ослобађање од поста.

Младе одрасле особе такође не треба присиљавати на стриктно поштовање свих норми поста ако су њима преоптерећене. Такав принудни пост неће донети корист њиховој души, а могао би их чак и окренути против тога. Господ је рекао: Милости хоћу, а не прилоге (Мт. 9,13). Читав смисао поста је у добровољном самоограничавању и постављању граница на себе. Зато децу треба од малих ногу учити да посте, како их пост не би оптерећивао у младости.

Из руске  књиге  „Како постити“

Извор: Оrthochristian

Превела Љиљана Поповић

Pin It on Pinterest

Share This