Select Page

Права недјеља Часног поста – Недјеља православља, молитвено је прослављена у острошкој светињи 5. марта 2023. љета Господњег.

У овај дан слави се спомен васпостављања поштовања икона 843. године, за вријеме царице Теодоре, и патријарха Методија, после дугог гоњења икона у VIII и IX веку,  и зато се ова недјеља и зове Недјељом православља, тј. Недјељом праве вјере. У овај дан, помиње се и чудо са царем Теофилом, гонитељем икона, којем су опроштени гријеси, пошто се Црква молила за њега а он се потом покајао.

Светом литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је острошки сабрат јеромонах Владимир, а саслуживао му је јереј Миленко Ралевић, парох трепачки у Епархији будимљанско-никшићкој.

Бесједећи сабраном монаштву и вјерном народу, о.Миленко је казао да се у овој недјељи подсјећамо и присјећамо да је православна вјера одољела многим искушењима.

– На првом мјесту то је било гоњење хришћана, гдје је само једна ријеч и једна исповијест, гдје ће се човјек изјаснити као хришћанин, била довољна да му посијеку главу и да га лише земаљског живота, а у исто вријеме да га преселе у вјечни живот тамо гдје је јасније, живље и човјеку доступније. Касније кроз јереси, почев од оног безумника који рекао у срцу своме да нема Бога. Онда се осилио да прави по неком свом схватању, да хришћанску вјеру утврђује и да проповиједа другима. Та јерес, Аријева, побијеђена је на Првом сабору. А на посљедњем Васељенском сабору у 8. вијеку побијеђена је јерес иконоборства, јер су се тада појавили људи, а има их и данас, који не поштују свете иконе на начин на који треба да се поштују. Они су говорили да је то један идол и једaн предмет коме се клањамо и обожавамо и како поклоњење иконама није клањање Прволику, већ предмету на коме је тај лик осликан – рекао је о. Миленко.

Додао је да се клањањем Светим иконама заправо поклањамо ономе што те иконе изображавају и представљају.

– То су наши примјери, путеводитељи и путокази у нашим животима. То су они који су спознали да је Господ пут, истина и живот и који су пропутили тим путем и утабали стазе на које смо сви ми, по слободној вољи призвани, да дођемо и видимо, да окусимо да је благ Господ – казао је о. Миленко.

Сабрани који посте Васкршњи пост причетили су се Светим Христовим Тајнама.

Фотографије

Извор: Манастир Острог

 

Pin It on Pinterest

Share This