Select Page

На Теодорову суботу служена је Света литургија у подгоричком Храму великомученика Ђорђа.

Светим евхаристијским сабрањем началствовао је јереј Блажо Божовић уз саслужење протојереја-ставрофора Милете Кљајевића и ђакона Луке Павићевића.

На литургијске возгласе одговарали су појци Цркве Светог Ђорђа.

Након прочитаног јеванђелског зачала, словом поуке сабранима у храму Господњем, обратио се началствујући свештенослужитељ о. Блажо Божовић:

,,Фарисеји, који су били специјализовани за Закон јеврејски, улазе у разговор са Господом, и питају се како то да ученици Његови, тргају класје суботом и што их Он на то не опомиње, подсјетио је отац Блажо, додајући да фарисеји заправо тим чином хоће да осуде Господа, јер тргање класја се поистовећује са жетвом, која је један од 39 забрањених радова суботом.

Отац је надаље појаснио да тражећи од Њега, да схвати, шта они тиме хоће да кажу, с друге стране тиме изнуђују од Њега одговор, да су они у праву, не би ли га осудили.

,, У Старом завјету има дјелова, где се закон попушта или гдје се човјек ослобађа од закона јер није, како то Господ каже, човјек ради закона већ закон ради човјека“, указао је отац, подсјетивши када је Давид гладан са својом дружином ушао у храм Господњи – наишао је на хљебове који су приложени на жртвеник Господу, који су смјели да једу само свештеници. Отац Блажо је објаснио да Господ управо на том примјеру показује да има вријеме када се закон попушта, не би ли се дошло до суштине.

,,У даљем разговору фарисеја и Господа види се да их Он полако уводи у оно што је битно, у оно што Закон не говори између осталог – да је Закон ту, да човјеку помогне да боље живи и буде срећнији“, казао је отац, додавши да је Он хтио да каже, да је милосрђе и љубав, коју треба да покажу један према другоме, заправо пуноћа тога Закона, а не да гледају како Христа да улове у погрешку и да Га због тога осуде на смрт.

Завршавајући своје обраћање, јереј Блажо Божовић је указао да нам кроз ову причу Господ казује да служењем другоме се заправо, показује Христос и вјерност Његовој Цркви.

Након Светог причешћа освећено је кољиво које се спрема на данашњи дан у част Великомученика Теодора Тирона, које је потом подијељено вјерном народу.

Заједничарење свештенослужитеља и парохијана настављено је у Светогеоргијевском дому.

Елза Бибић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This