Select Page

Ко један трен већ прођоше две година од упокојења великог оца Православне цркве нашег доба блаженопочившег Епископа захумско-херцеговачког г. Атанасија Јевтића.

Многи ће писати о њему значајне богословске радове и његов утицај на савремени живот Цркве, а многима ће остати у памћењу као отац који се бринуо за читаву Православну цркву.

Где год је страдао православни народ, Владика Атанасије је био да својим присуством утеши и помогне од Косова па до Јадовна и од Халке па до Јерусалима.

Разапињао се свакодневно за сав род православни и за сву васељену да би се Христос родио у сваком човеку. Држао је предавања о Господу Исусу Христу од Требиња па до Београда и преко Атине и Париза све до Сант Петербурга, па чак и до Лос Анђелеса, не имајући ништа на себи осим старог подрасника и изношених ципела.

Где год се појавио својом појавом је пленио све око себе, а својим знањем све задивљавао, док би истовремено својом јуродивошћу све изненађивао и притом својом очинском љубави све пригрљавао и наше слабости носио и све нас ка Христу приводио.

Био је један и непоновљив, одмиља су га звали „Таса“! Са децом се играо и заједно са ђаконима звао их „мутавима“, а они су трчали ка њему узимајући из руку његових очински благослов и бомбоне које је свима делио.

У његовим очима могло се видети разапето Косово и Метохија и осетити у његовом срцу радост Васкрсења Христовог. Из њега је зрачила крсно-васкрсна радост, коју је ширио богословствујући о Логосу оваплоћеном.

Отишао је ка својим учитељима Светом Ави Јустину, Владици Николају Жичком и Апостолу Павлу о чијој је „еклисиологији“ докторат написао. Отишао је да се уброји у хор Великих отаца Православне цркве које сутра славимо у Недељи православља, прве Васкршњег поста.

Нека је вечан спомен блаженог уснућа великом, великом и заиста великом Оцу Православне цркве нашег доба Епископу захумско-херцеговачком Атанасију Јевтићу, чијим молитвама нека Господ Исус Христос спасе и сачува народ наш страдални на најсветијој српској груди Косову и Метохији!

Архимандрит мр. Евсевије Меанџија

 Фото: Са Владиком Атанасијем на празничној Литургији – Благовести у Манастиру Ћелије, 2008. године

 

Pin It on Pinterest

Share This