Select Page

Поводом друге годишњице од упокојења Владике Атанасија (Јевтића), ново издање емисије ,,Косметска кандила“ посвећено је херцеговачко-косметском кандилу вјере Његовом преосвештенству блаженопочившем умировљеном Епископу захумско-херцеговачком и приморском Атанасију (Јевтићу), човјеку који је свом својом душом и срцем дисао за мученичке косовско-метохијске крајеве, и за све страдалне крајеве нашега народа, како и сам каже “Од Косова до Јадовна“.

Умировљени Епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије упокојио се у Господу 4. марта 2021. године у Требињу.

Радио Светигора у емисији „Косметска кандила“ подсјећа на разговор, који је на вијест о упокојењу Владике Атанасије, вођен 6. марта 2021. године, са архимандритом Савом (Јањићем), игуманом манастира Високи Дечани.

,,До сусрета са Владиком Атанасијем читао сам о хришћанству, а 1986. године, када сам, као студент англистике, чуо оца Атанасија на једном предавању истински сам се обратио у вјеру схвативши да је наш Бог живи Бог. Срео сам Његовог свједока који је Бога истински познавао. Владика Атанасије и Митрополит Амфилохије су били равноапостолни учитељи нашег времена“, казао је тада, говорећи о блаженог спомена Владици Атанасију (Јевтићу), игуман манастира Високи Дечани архимандрит Сава (Јањић), иначе Требињац.

За Владику Атанасија Света литургија је била живи сусрет са Богом и живи сабор са Светитељима Христовим, тврди отац Сава, свједочећи да је блаженопочивши Владика у Требињу оставио једну дубоку евхаристијску заједницу.

“Мислим да се никад нисмо тако жестоко молили као док нас је Владика Атанасије возио по врлетима херцеговачким“, нашалио се отац Сава, описујући ,,вулкански“ темперамент Владике Атанасија.

“Од требињске запуштене баште направио је виноград Христов. Долазак Владике Атанасија, за нас у Требињу, био је прави духовни земљотрес. Владика је пробудио Требиње и вјеру која је била запретана у нашем граду, засијана још руком Светог Василија Тврдошког и Острошког. Владика је Требишњицу називао другим Јорданом док је крштавајући на њој људе гладне и жедне Бога и истине Његове“, свједочи отац Сава (Јањић).

Отац Сава наглашава да је Владика дјеце и највеће дијете међу владикама, Владика Атанасије дошао у Херцеговину у оно најтеже вријеме када је рат почињао:

“Био је неустрашив. Спреман да остане у Трвдошу и дочека кога је год требало чиста образа и чисте савјести. Владика Атанасије је био човјек литије, входа, покрета, за њега није било статике док је ходио стопама Светог Василија Острошког. Ишао је на мјеста највећег страдања од Косова до Јадовна биљежећи све. Ишао је за метком, а метак га није хтио. Биљежио је педантно све што је доживљавао, иако споља неуредан наш Владика Атанасије био је велики духовни господин.“

Тешко да има човјека који је боље познавао Косово и Метохију од Владике Атанасија, додаје дечански игуман.

“Владика је са свима налазио заједнички језик, биљежећи те сусрете, у чему се показао као вјерни син аве Јустина. Дубоко је проживљавао страдања свог народа, а посебно са почетком оружаних сукоба ма Косову и Метохији када су он и Митрополит Амфилохије одмах дотрчали да помогну браћи. Знао је да заплаче са својим народом и да га утјеши. Документовао је догађаје правећи спискове о страдању народа, које смо искористили за израду Меморандума за Косово и Метохију у којој сам учествовао“, присјећа се отац Сава, додајући да је Владика Атанасије сваки камен залио молитвом и вином отпјевавши пјесму страдалницима, доживљавајући свакога као свог најближег, памтећи и биљежећи сва имена чувајући их као злато.

,,Шта су све Митрополит Амфилохије и Владика Атанасије, двојица, а као један, оставили о Косову и Метохији само Бог зна. То је читаво једно благо. Наш страдални народ их је много заволио“, истиче отац Сава.

Игуман Високих Дечана каже да је радост васкрсења испуњавала сваки атом бића блаженопочившег Владике Атанасија:

,,Никада, ни у вријеме највећег страдања код њега нисам осјетио безнађе и тугу. Странци, којих је било доста на Косову и Метохији, били су збуњени његовом појавом. Али испод те споља горштачке личности и вулканског темперамента крило се једно дивно и топло срце пуно љубави.“

Владика Теодосије је у Владици Атанасију и Митрополиту Амфилохију видио учитеље, много их завољевши и много научивши од њих:

“Владика Атанасије нас је учио да је Царство небеско овдје, а да ће Господ да нам суди по томе колико у нама нађе лик Сина Свога. И када је грдио, Владика Атанасије је исправљао из бриге и љубави, држећи се увијек црквеног поретка. Био је човјек Цркве, као живе заједнице, коју је обликовао својим рукама и својим срцем. У његовом срцу било је мјеста за свакога. Свој дух је пренио и на своју духовну дјецу владике: Григорија, Максима и Димитрија и друге, и, откривајући у њима потенцијале дате од Бога, формирао од њих посебне личности.“

Игуман Сава је упоредио икону Светих апостола Петра и Павла са фотографијом на којој су загрљени Владика Атанасије и Митрополит Амфилохије, која је на дан сахране осванула под требињским платанима, рекавши да их он и сада тако загрљене у Царству небеском.

“Желим да видим Митрополита Амфилохија који на ловћенским висовима бдије над Црном Гором и Владику Атанасија уз њега, јер људи какви су они никада не умиру, поручује архимандрит Сава и додаје да је Владика Атанасије крстио његову мајку, док су је Владика Григорије и он испратили на последњи пут, као и његовог оца који је сахрањен у Саборној цркви као један од уважених грађана Требиња.

“Много је веза које имам са Владиком Атанасијем: Требиње, Херцеговина Косово, Дечани… Владика је, прије свега, градио живу Цркву, обликујући људе као Божије људе“, каже отац Сава и додаје да сви ми, свако на свом мјесту треба да пружимо свој максимум и да живимо Светом литургијом како би остали на путу ове двојице великих учитеља и светих отаца нашег доба –  Митрополита Амфилохија и Владике Атанасија.

 

Слободанка Грдинић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This