Select Page

Ми смо мали народ, браћо и сестре, али том малом народу нашем Господ је дао велике дарове и велике личности, којима се одвећ дивимо и поносимо, и не само ми него читав хришћански православни свет. Свети Симеон и Свети Сава родоначелници су свете своје династије Немањића, родоначелници свега светог и узвишеног у нашем роду и нашем народу. То нису обични људи – то су громаде духовне и то су мора, непрегледна и неисцрпна, милости и благодати Божије.

Данас славимо 900 година од рођења Стефана Немање, и овде смо где је Свети Немања угледао свет и све вредности и лепоте Божије у овом свету, за свагда остао загледан у те вредности духовне и читав свој живот посветио тим духовним вредностима, користећи се благодаћу Божијом која му је дата и оправдајући ту благодат. Не знам када је Свети Симеон Мироточиви био већи: да ли онда када је владао државом, или онда кад су га се плашиле многе суседне државе, или онда када је градио светиње које и данас славе не само њега него и све нас. Или онда када је водио битку са великим ромејским народом и када је, видевши да је поражен, учинио тако мудро – ставио је омчу себи на врат, и гологлав и бос се предао цару, и изазвао такво дивљење када су га водили кроз Цариград. Народ се дивио лепоти његовој телесној, али и уму и духу његовом – како је мудро поступио предавши се у ропство. Али га је зато и Господ наградио, па је створио моћну Србију средњег века. Или онда када је скинуо царску ризу и обукао монашку, и у Студеници и у Хиландару показао се као најмањи међу хиландарским и ватопедским монасима, показавши смиреност, ону врлину која краси сваког монаха, сваког хришћанина.

Ето, драга браћо и сестре, ту и такву величину духовну данас славимо и ми у овој светој земљи која се назива Црна Гора. А српски и црногорски народ, то су сијамски близанци, нераздвојени, неподељени – један народ, коме је Бог даровао такве свете као што су Свети Симеон, Свети Сава, Свети Василије и други Свети из рода нашега. Зато благодаримо Господу, браћо и сестре, али никад не заборавимо ону јеванђелску: коме је Бог много дао од њега ће се много и тражити. И од нас ће се много тражити јер нам је Бог послао такве учитеље, такве примере духовног живота који су постали учитељи народа нашега и преко којих нас Господ позива да следимо њихов свети пут. Благо онима који се одазову гласу Божијем и пођу путем Божијим, а тешко свима онима који се одрекну и презру тај пут и тај позив.

Нека је благословен данашњи дан, драга браћо и сестре! Заблагодаримо Господу што смо сабрани овде данас да се заједно Христу Богу помолимо, да заједнички узносимо молитве Господу. Има ли веће части, веће радости него бити у дому Божијем и у радости Божијој. Нека нам Господ да ту свест да увек будемо у дому Божијем и у радости Његовој, а када смо у дому Божијем, онда смо, браћо и сестре, род Божији и најближи једни другима.

Нека је благословен данашњи дан и благослов Светог Симеона Мироточивога, рођеног на овим светим просторима, да буде увек са нама, сада и увек и у векове векова. Амин.

Патријарх српски Иринеј

Храм Христовог васкрсења у Подгорици, 1. март 2014. године

Pin It on Pinterest

Share This