Select Page

Концертом Српског пјевачког друштва ,,Светосавник“ и додјелом награда за светосавске темате, у крипти подгоричког Саборног храма Христовог Васкрсења настављeни ,,Дани Светог Симеона Мироточивог“: ,,Изражавамо дубоку наду да ће отварањем ове Школе то бити и почетак враћања светосавља и Светог Саве у наставни и образовни програм у Црној Гори“

У навечерје празника Светог Симеона Мироточивог, суботу 25. фебруара 2023. године, „Дани Светог Симеона Мироточивог“ настављeни су у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици Великом вечерњом службом са петохљебницом. Службом је началствовао Његово преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије, уз молитвено присуство Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија и саслужење великог броја свештенства и монаштва.

Након Велике вечерње са петохљебницом, Српско пјевачко друштво “Светосавник” одржалo je концерт у препуној крипти подгоричког Саборног храма, којем су присустовали Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, Епископ милешевски г. Атанасије, Епископ рашко-призренски г. Теодосије, проф. др Јован Делић, као и многи часни узваници.

На почетку вечери сабранима се обратио поздравним словом протојереј мр Предраг Шћепановић, архијерејски намјесник подгоричко-даниловградски. Он је у уводном дијелу подсјетио на ријечи Светог Владика Николаја Жичког и Охридског, које се односе на констатацију да су српску државу основали свеци:

,,Свети Симеон Мироточиви је завршио епоху жупана, а Свети Стефан Првовјенчани је започео епоху краљева. Али, да није било Светог Саве не бисмо говорили о Светом Симеону, говорили би о историјској личности, не би говорили о њему као што сада говоримо кроз Србљак и кроз тропар.”

Прота се потом осврнуо на пет великих догађаја манифестованих у историји српског народа, пет златних крстова који се протежу од земље до неба.

„Први велики догађај је крштење вјером Христовом. Други велики догађај су Свети Симеон и Свети Сава, трећи велики догађај је Видовдан и Косовски завјет, четврти велики догађај је бесмртни вожд Карађорђе, пети Балкански ратови и Први свјетски рат, који су донијели слободу српском народу“, казао је протојереј Предраг  Шћепановић и на крају поручио:

„Библијско свједочанство говори да ће последњи идеал човјечанства бити свети људи. Свети Симеон Мироточиви рођен у Подгорици, светитељ и просветитељ свога народа, ујединитељ и борац против јереси, остави сво земаљско благо, све ради љубави Христове остави. Зато прослављајући вечерас Светог Симеона у име Митрополије црногорско-приморске, Црквене општине Подгорица и у име Српског пјевачког друштва ,,Светосавник” из Подгорице отварамо ово Светосимеоновско вече!”

Затим је услиједио свечани празнични концерт Српског пјевачког друштва ,,Светосавник“ са богатим репертоаром.

Након концерта услиједила је додјела награда за светосавске темате у оквиру расписаног литерарног конкурса ,,Чувари светосавља у његошевској Црној Гори“, Средње вјерске школе Гимназије „Свети Сава“ из Подгорице.

Комисију су сачињавали професори српског језика и књижевности: Веселин Матовић из Никшића, Марија Живковић из Подгорице и Сандра Бјеговић са Цетиња.

На конкурсу је узело учешћа петнаест ученика средњих школа из разних градова Црне Горе: Александра Продановић, Ања Рајковић, Василиса Илинчић, Вељко Бољевић, Ивана Зековић, Јелена Зековић, Јован Савић, Ксенија Војводић, Лазар Вешовић, Луна Зечевић, Матија Радиновић, Милева Гојковић, Никола Булајић, Славица Томашевић и Сузана Мазалица.

Протојереј Предраг Шћепановић је позвао господина Југослава Благојевића, дугогодишњег педагога, професора математике у Гимназији ,,Слободан Шкеровић”, да се обрати сабранима и уручи награде за светосавске темате.

Професор Благојевић се захвалио свима партиципантима овог конкурса који су својим радовима на веома сложену и изазовну тему допринијели и самом успјеху тог конкурса. Он се захвалио и стручном жирију који је приспјеле радове савјесно и одговорно прегледао и оцијенио.

Истакао је да је због чињенице да су на конкурс приспјели радови од изузетног квалитета, Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије донио одлуку да се свим учесницима додијели награда – поклон књига.

Прво мјесто на конкурсу освојио је Матија Радиновић, ученик III разреда Средње грађевинске школе ,,Марко Радевић“ из Подгорице. Друго мјесто освојила је Ксенија Војводић, ученица I разреда Гимназије ,,Петар II Петровић – Његош“ из Даниловграда, док је треће мјесто освојила Сузана Мазалица, ученица IV разреда Гимназије ,,Танасије Пејатовић“ из Пљеваља.

Након што је уручио главне три награде, господин Југослав Благојевић је саопштио да Средња вјерска школа Гимназија „Свети Сава“ из Подгорице почиње са радом од 1. септембра наредне школске године, а текуће календарске 2023. године.

Он је овом приликом изразио наду да ће отварањем ове школе то бити и почетак враћања светосавља и Светог Саве у наставни и образовни програм у Црној Гори и позвао све свршене основце да конкуришу за упис у ову средњу вјерску школу и гимназију.

Напослијетку, добитник првог мјеста за најбољи рад на тему ,,Чувари светосавља у његошевској Црној Гори“, Матија Радиновић, ученик III разреда Средње грађевинске школе ,,Марко Радевић“ из Подгорице, прочитао је свој побједнички темат у препуној крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

Борис Мусић

Фото: Жељко Драшковић

Pin It on Pinterest

Share This