Select Page

”У четрдесети дан по Рождеству донесе Пресвета Дева свог божанског Сина у храм јерусалимски да Га, сходно закону, посвети Богу и себе очисти”

Велики празник Сретење Господње молитвено је прослављен у острошкој светињи у сриједу 15. фебруара 2023. године.

Светом литургијом у цркви Свете Тројице началствовао је архимандрит Мирон, а саслуживали су му протојереј Радмило Чизмовић пјешивачки парох, јеромонах Владимир и јереј Бојан Радуновић, парох горњеполимско-гусињски.

Одговарала су острошка братија, уз молитвено учешће острошког монаштва и вјерног народа. Прије причешћивања вјерних, сабранима се ријечима празничне бесједе обратио о. Мирон.

– Овај празник Сретење Господње припада Богородичиним празницима, јер је Свети Симеон Богопримац примио Господа Исуса Христа из руку Пресвете Богородице. Сретење Господње значи да се срео Бог са човјеком, срео се Свети Симеон старац са Исусом, коме је предсказано да ће видјети Бога прије свог уснућа – рекао је о. Мирон.

Овдје видимо двије загонетне личности, Светог Симеона и Ану кћер Фанулиову.

– Свети Симеон је један од преводилаца Старог завјета са јеврејског на грчки језик. Кад је преводио писмо гдје се каже ”дјевојка ће родити”, он је исправио и написао ”млада жена ће родити”. У том тренутку јавио му се анђео Божији и рекао да неће видјети смрти док не види испуњење писма.  У писму је остало да пише ”дјевојка”, јер је Пресвета Богородица непорочна, зачела је непорочно и родила дјевствено. И Свети Симеон је живио 360 година, необично за природу човјечанску, али по промислу Божијем он је дочекао да види испуњење пророштва, испуњење спасења људског доласком Христа на свијет. Свети Симеон се потом упокојио – бесједио је о. Мирон.

Подсјетио је и на ријечи Светог Симеона Пресветој Богородици, када је примио у руке Господа Исуса Христа.

– Рекао је „ово је Онај који ће многе да подигне и обори у Израиљу и против кога ће се много говорити, а и Теби самој пробошће мач душу“. Значи прооковао јој је оно што се заиста десило када је са тугом и са жалошћу материнском, и љубављу, Богородица гледала распеће Господње и доживјела неправедну осуду свог сина, Христа Исуса Господа нашег – казао је о. Мирон.

Сабрани вјерни народ причестио се Христовим Светим тајнама.

Извор: Манастир Острог

Све фоторгафије

 

 

Pin It on Pinterest

Share This