Select Page

У суботу, 11. фебруара 2023. године поводом јубилеја 100 година од рођења Благоја Јововића, одржаће се представљање књиге ауторке Марије Јововић, ћерке почившег Благоја Јововића у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, са почетком у 19 часова.

О књизи ће говорити: протојереј мр Предраг Шћепановић, архијерејски намјесник подгоричко-даниловградски; Марија Јововић, ауторка; историчар Жарко Лековић, док ће одломке из књиге читати глумица мр Јована Тодоровић.

Благоје Јововић рођен је 1922. године у селу Косић код Даниловграда у племену Бјелопавлића. Он је служио Југословенску војску у отаџбини у Бјелопавлићкој војно-четничкој бригади.

Када се партизанско-четнички сукоб завршио 1944. године Благоје Јововић је емигрирао у Италију, гдје је боравио у разним избјегличким логорима и радио разне послове. Један период свог боравка је радио за италијанску Тајну обавјештајну службу. За вријеме рада у Тајној служби упознао је Јевреје који су га обавијестили да злогласни злочинац Анте Павелић ту борави и да га ту чувају. Тада је Благоје први пут дошао на идеју да пронађе Павелића и да изврши атентат на њега што се коначно и догодило 10. априла 1957. године у Аргентини.

Благоје је 1999. године, након 55 година, први пут посјетио СР Југославију. Допутовао је из Аргентине и посјетио манастир Острог. Том приликом је Митрополиту Амфилохију признао да је он човјек који је извршио атентат на Анта Павелића и после тога је шира јавност сазнала идентитет човјека који је пуцао на Павелића у Ломас де Палмору, Буенос Ајресу.

Тада је посјетио своје родно село Косић и гробље својих предака. Преминуио је после пар мјесеци од прве и последње посјете свом родном крају, 2. јуна 1999. године у Росарију, Аргентини.

Некадашња Загорска улица у Земуну од прошле године носи име Благоја Јововића, а у тој улици је откривена и спомен–плоча посвећена Јововићу.

Б. М.

Pin It on Pinterest

Share This