Select Page

У част Светог оца нашег Саве, у суботу вече, 4. фебруара. 2023. године, одржана је Светосавска академија на Цетињу.

У препуној Његошевој сали на манастирском имању свечана академија је почела појањем тропара Светом Сави и празничном бесједом коју је произнио протојереј Душан Биговић, старешина Влашке цркве и професор Цетињске богословије.

Отац Душан је истакао да је Свети Сава од оних ријетких људи који су схватили да све драгоцјене ствари у свијету леже скривене дубоко у осами и ћутању, и у тој осами и ћутању схватио је колико је свијет јефтин, а Бог скуп.

„Главно дјело Светога Саве је у томе што је повезаo у небесну хармонију и запојио Духом Божијим све народне установе у једну органску живу цјелину“, бесједио је професор Цетињске богословије, додавши да је за све области народног живота, од Цркве, школе и државе па до бриге о болеснику у некој манастирској болници, Свети Сава оставио прецизну скалу вриједности: Бог изнад свега, а човјек и његове потребе – испред свега.

У наставку програма академије са двије композиције је наступио хор ученика Цетињске богословије, којим је дириговао ђакон Михаило Лазаревић. Затим је о Светом Сави појао дјечији хор ,,Свети Мардарије“ са Цетиња, под диригентском палицом госпође Јелене Калуђеровић, док су дјеца која похађају вјеронауку на Цетињу, рецитовала пјесме о првом архиепископу српском и просветитељу.

Светосавско сабрање увеличао је пјесмом уз звуке гусала Цетињанин Милош Аџић.

Бројним аплаузима Цетињани су поздравили и наступ хора ,,Преподобне мати Ангелине“ из Никшића, којим диригује госпођа Ана Бојић, а на крају су сви присутни отпјевали химну Светом Сави.

По завршетку програма, игуман Цетињског манастира протосинђел Пајсије и цетињски свештеници су подијелили дјеци светосавске поклоне.

Да живимо сви у слози Свети Саво ти помози!

Pin It on Pinterest

Share This