Select Page

У Недјељу о митару и фарисеју, 5. фербауара 2023. љета Господњег, којом почињу припремне недјеље пред Васкршњи пост, када наша Света црква молитвено прославља Светог Свештеномученика Климента Анкирског, молитвено је било у острошком манастиру.

Светом литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је острошки сабрат протосинђел Илија, а саслуживали су му архимандрит Мирон, јеромонах Владимир и јерођакон Зосима, као и јереј Стефан Миловановић, берански парох.

Одговарала су острошка братија, уз молитвено учешће монаштва и вјерног народа.

Послије читања зачала из Светог јеванђеља о царинику и фарисеју, сабранима је бесједио о. Стефан.

– Иако је било логично да ток ове приче буде другачији, да цариник себе узвисује, а да свештеник себе унизује, овдје се десило обрнуто. Али то није ништа страно човјековој природи и човјеку, ни у тадашње, ни у данашње вријеме. Тај цариник, који је вјероватно свјесно или несвјесно многе оштетио или повриједио, стајао је у храму и имао је толико смирење, али и страх Божији, да није смио да погледа у висину небеску, у самог Господа, већ је само онако смирено као понизни слуга говорио “Боже милостив буди мени грешноме”. Поред њега је стајао свештеник, сав битан и пун себе са подигнутим рукама ка небесима и ка Господу говорећи “хвала ти што нисам као овај цариник и као ови грешници и хвала ти што сам ја најбољи.” Овдје видимо двије крајности. Видимо гордост, али видимо и смирење цариника – објашњавао је о. Стефан.

Да бисмо задобили смирење цариника, и да бисмо могли да сасијечемо коров гордости коју показује овај свештеник, неопходно је да сагледамо дубину своје душе и да питамо себе гдје се ми налазимо на овом свијету и шта је смисао нашег постојања, бесједио је о. Стефан.

– Да ли је смисао нашег постојања да будемо већи и бољи од осталих само наизглед, или је смисао нашег постојања да својим смирењем, својим дјелима и унижавањем себе пред другима, и те друге призовемо спасењу и тако их својим дјелима уведемо у Царство небеско? Ако обитавамо у својим високим мислима, ако се хвалимо како пјевамо, како говоримо, како се облачимо, како се понашамо, како смо ми најбољи и за то тражимо оправдање, онда нешто није у реду са нама. Не можемо обитавати у исто вријеме у гордости и у смирењу. Смирења нема ако не преиспитујемо себе непрестано, уколико себе не поправљамо непрестано и ако се не кајемо – рекао је о. Стефан и поручио да не треба да будемо фарисеји и лицемјери, него да погледамо у дубину своје душе и затражимо опроштај од Господа.

Сабрани вјерни народ током Литургије причестио се Христовим Тајнама Тијела и Крви.

Извор: Манастир Острог

Pin It on Pinterest

Share This