Izaberite stranicu

У прву припремну недјељу пред почетак Великог поста, Недјељу митара и фарисеја, Свету литургију у Цркви Свете Петке у Голубовцима служио је протојереј Игор Балабан.

Након прочитаног Јеванђеља отац Игор се сабраном вјерном народу обратио бесједом у којој је истакао значај ријечи цариникове молитве из прочитаног јеванђелског зачала: „Боже, милостив буди мени грешном”. (Лк, 18,13)

Објаснивши друштвену улогу фарисеја и цариника у јеврејском народу тога времена, он је појаснио сабранима и ријечи молитве свакога од њих понаособ.

„Цариник је спознао свој гријех који је чинио, спознао је божанску вољу и божанску моћ да му опрости гријех. Он је био свјестан тога да не може ништа да учини, ако му Господ не да снаге, и зато је вапио из свога срца: „Боже, милостив буди мени грешном”. Немој да ме оставиш. То што ћу постити, а хоћу постити, то што ћу помагати другима, а хоћу помагати, то није ништа, ако ми Ти не даш снаге, ако ме Ти не спасиш, ако Ти према мени не будеш милостив, ништа што ја чиним не вриједи”, казао је отац Игор.

Он је додао да свако од нас препознаје себе понекад у размишљању фарисеја и његовој личној хвали али и осуди онога другог.

“Још и упиремо прстом и кажемо, Боже, хвала ти, што нисам као онај тамо или не дај Боже да сам онакав. Ми знамо гријех тога човјека или те жене, који чине гријех, али не знамо како они вапију Богу негдје поиздаље, из далека, баш као и овај цариник”.

Он је подсјетио да је Црква прописала пост, али је Божијом благодаћу такође прописала и да се управо ова прича „О митару и фарисеју” из Јеванђеља чита пред пост, нимало случајно.

„Пост сам по себи, без уздања у Бога нам не значи ништа. Али, ако се уздамо у Господа, онда ћемо наћи снаге и да постимо, и да помажемо, и да чинимо све у корист ближњих својих и у корист свога спасења и спасења својих ближњих. И каже Господ, отворено, на крају: Кажем вам да овај отиде оправдан кући својој, а не онај, (Лк.18, 14) мислећи на цариника. А зашто се фарисеј није оправдао? Због своје огромне гордости коју је показао, због тога презрења према ближњима, које је показао. Не треба да презиремо никога, као што се и каже у оној ријечи да не мрзимо грешника, него гријех”, закључио је отац Игор.

Оливера Балабан

 

Pin It on Pinterest

Share This