Select Page

У Основном суду у Никшићу, данас 1. фебруара 2023. године, настављено је суђење Митрополиту црногорско-приморском Јоаникију и свештеницима: Слободану Јокићу, Драгану Крушићу, Данилу Зиројевићу, Василију Брборићу, Жељку Ројевићу, Остоји Кнежевићу, Мирку Вукотићу и Николи Маројевићу, којима се на терет ставља кривично дјело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести, због молитвеног хода у Никшићу на празник Светог Василија Острошког Чудотворца, 12. маја 2020. године.

Суђење је настављено прегледањем доказног материјала (видео снимака Управе полиције и Телевизије Никшић), о ком су се потом изјашњавали адвокати окривљених и тужилац. За сјутра ујутро је заказано изношење завршних ријечи одбране и тужилаштва, а како се по ријечима адвоката за три дана мора донијети пресуда, могуће је да судија већ сјутра донесе пресуду.

Изношењу завршних ријечи сјутра ће присуствовати Митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Окривљени свештеници очекују ослобађајућу пресуду јер је кроз судски процес доказано да наводи тужилаштва и оптужнице немају тежину, а по свему судећи једини су којима се још увијек суди због „поступања супротно наредбама Министарства здравља о спрјечавању ширења опасне заразне болести“.

У прилог томе да окривљени нијесу починили кривично дјело за које се сумњиче, адвокат одбране Сава Костић раније је казао да је од самог почетка све измонтирано од стране надлежних органа јер је због тог догађаја процесуирано само девет лица, а било је присутно скоро 20.000 људи. Такође је изнио мишљење да је тужилаштво било у обавези да процесуира и одговорна лица из никшићке полиције, јер су они пропуштањем дужног чињења омогућили да дође до великог окупљања, као и да је и након тог догађаја био велики број окупљања разним поводима, прије свега политичким, да су се увелико кршиле мјере, и да нико није процесуиран.

Послије молитвеног хода, одржаног улицама града под Требјесом на празник Светог Василија Острошког, 12. маја 2020. године, у Центру безбједности и Основном државном тужилаштву у Никшићу су саслушани, а након тога утамничени на  72 сата Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, тадашњи епископ будимљанско-никшићки, и осам свештеника. Обрачун тадашње власти са Српском православном црквом и њеним вјерним народом у Црној Гори, који је устао у одбрану светиња након усвајања неуставног и дискриминаторног закона о слободи вјероисповијести, кулминирао је управо хапшењем владике и свештеника под изговором борбе са коронавирусом.

Весна Девић

Pin It on Pinterest

Share This