Izaberite stranicu

Светосавска академија ”Свјетлости ми душа хоће” у Зети, одржана је у суботу 28. јануара, у предивном амбијенту Еко ресторана ”Плавница” на обали Скадарског језера. Да је догађај оправдано понио назив стихова Војислава Илића, потврдила је до последњег мјеста испуњена сала.

Сабранима у славу и част првог српског архиепископа Светог Саве, светосавским словом обратио се протојереј Никола Пејовић, рођени Зећанин.

”Ево прве Светосавске академије у Зети коју можемо да започнемо оним ријечима пророка Давида: Како је лијепо и красно када браћа живе заједно! Ја се надам да је и ова академија почетак тог братског пута заснована на богољубљу и братољубљу. И, ако се личност Светога Саве може укратко описати, онда је то његова неизрецива љубав према Богу, а у исто вријеме његова љубав према ближњему, према брату и роду своме”, рекао је на почетку своје бесједе отац Никола.

Он је нагласио да светосавске свечаности које наша Црква организује у данима прославе празника Светог Саве нису никакви комеморативни скупови на којима се сјећамо неке личности која је живјела прије осам вјекова, него су то догађаји у којима се итекако осјећа живо присуство Светог Саве међу нама и са нама.

”Да нисмо имали тако јаког посредника између српског народа и Бога, да нисмо имали такву јаку личност која је свој народ опредијелила за Царство небеско, и дала нам ту вјечну димензију и ту могућност да се сјећамо Царства небеског, које Бог овдје на Свој чудесни начин оприсутњује, не бисмо издржали сва она искушења вјековног ропства, вјековног страдања, вјековног атака и сигурно да бисмо у тој некој историјској вјетрометини обукли нека друга руха и изгубили своје име, свој идентитет, а оно што је најважније и своје вјечно назначење. Зато сјећати се личности Светог Саве, призивати њега као заштитника и помоћника, имати њега као неисцрпан извор нашег живота и нашег односа према ближњем, према народу, према држави, према Богу, је оно што је наша заповјест, наша потреба и просто је немогуће бити православни хришћанин на овим просторима, а немати Светога Саву као свога узора и свој примјер.”

Запитавши се ко је то ко има везе са Црном Гором и њеном историјом, ако није Свети Сава, по тврдњама данашњих кривотвораца наше историје, он је подсјетио на чињеницу да нема ни једне епархије Српске цркве да има толико храмова и цркава посвећених Светом Сави, као што то има Митрополија црногорско-приморска.

”Отуда не чуди што је управо овдје највећи атак и највеће искушење и највећи притисак да се некако откине сјећање српскога народа на Светога Саву, да се Свети Сава представи као нека личност која нема везе са Црном Гором, са нашом историјом и са нашом традицијом. Ако Свети Сава нема никакве везе са нашом историјом, традицијом и културом, шта онда има? Како онда да доживимо старца из Дајбаба који се родио као Сава Поповић, па је у свом монашком имену спојио Светога Саву и оца му Симеона. А данас има текстова који кажу да је Симеон Дајбабски био Црногорац, није био Србин”, казао је протојереј Никола Пејовић.

Подсјетивши на ријечи Митрополита Јоаникија да Свети Сава као први архиепископ аутокефалне Српске цркве и њен утемељивач ”тиме није одвојио српски народ и направио неку своју цркву, него је своју цркву и свој народ укључио у заједницу једне Свете саборне и апостолске цркве”, он је закључио да су ”величанствене литије у Црној Гори биле принос вјерног народа Црне Горе за осам стотина аутокефалности Српске православне цркве”.

У богатом културно-умјетничком програму ове светосавске свечаности, коју је организовала Црквена општина Зета, учешћа су узели: народни гуслар Рајо Војиновић, фолклорни ансамбли ”Црна Гора” и ”Слободан Алигрудић” из Зете, појци Јелена Радоњић и Жељка Анђушић, Петар Балабан, ученик Умјетничке школе за музику и балет ”Васа Павић” у класи професора хармонике Мирослава Илића, Дјечији хор ”Свети Симеон Дајбабски” из Дајбаба и полазници зетских школа вјеронауке: Милица Радичевић, Вања Вујовић, Катарина Миротић, Урош Ајковић, Марија Мараш, Матија Радиновић и Давид Балабан.

Програм су водили Јелена Алигрудић и Матија Радиновић.

Дугим аплаузима и позитивним реакцијама публика је наградила све извођаче, што говори о свеопштој радости која је поводом овог догађаја владала у сали.

Протојереј Игор Балабан, архијерејски намјесник зетски се на крају академије захвалио свим учесницима, бесједнику, драгим гостима и бројним Зећанима који су дошли да саборно учинимо славу и част Светом Сави.

Својим присуством на овом догађају, поштовање према Светом Сави и Цркви српској указали су и представници општинске власти у Зети: предсједник Општине господин Михаило Асановић, предсједник Скупштине општине господин Лука Крстовић и потпредсједник Скупштине општине господин Новица Пејовић.

По завршетку академије, сабрање је настављено у пријатној атмосфери братских и пријатељских разговора уз коктел послужење.

Оливера Балабан

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This