Izaberite stranicu

У храму Светог Саве Освећеног на Савини у Херцег Новом, 13./26. јануара 2023. године, великим вечерњем започета је прослава ктиторске славе ове светиње – Светог Саве, првог архиепископа српског.

Овај храм првобитно је изградио наш светитељ Сава Српски у спомен свог небеског покровитеља, Преподобног Саве Освећеног, након повратка из Јерусалима.

Вечерње је служио протојереј Никола Тодоровић, старјешина Храма Светог архангела Михаила на Белависти, а саслуживали су му протојереј Владан Пантелић и ђакон Ненад Ковач, сабраћа Саборног храма Вазнесења Господњег на Топлој. Молитвено је присуствовао и старјешина самог храма, протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, архијерејски намјесник херцегновски.

Празнично богослужење појањем и прислуживањем су уљепшали многи црквенослужитељи, међу којима Српско пјевачко друштво ,,Свети Сава”, из Херцег Новог, које прославља своју славу и 91. годину постојања, као и појци и чтечеви ЦО топаљско-херцегновске и искушеници манастира Савина.

Изнесена је и копија оригиналног крста Светог Саве из манастира Савина, доступна на цјеливање народу, чије присуство је ове године било бројније него икада до сада.

Након благосиљања петохљебнице и славских дарова које су донијели свечари, о. Никола се обратио бесједом, честитајући дан спомена ,,наставника пута који води у живот”, нагласивши да је Свети Сава не само један од неких, ,,него најбољи и најљепши изданак рода српског”. Помолио се и за сву дјецу српску и казао да је најбитније да у њих улажемо, јер наша нада и наш свијет остаје на њима.

текст и фото: ч. Ђ. П.

Pin It on Pinterest

Share This