Izaberite stranicu

Прослављење највећег између рођених од жена – Светог Јована, Пророка, Претечу и Крститеља Господњег, совршено је литургијским сабрањем у подгоричком Храму Св. Ђорђа.

Светом евхаристијом началствовао је протојереј-ставрофор Гојко Перовић, архијерејски намјесник подгоричко-колашински, уз саслужење протојереја Мирчете Шљиванчанина, старешине цркве, протојереја-ставрофора Милете Кљајевића и ђакона Луке Павићевића; молитвено су учествовали прота Милун Фемић и протојереј Јован Радовић.

За пјевницом на литургијске возгласе одговарали су појци Школе појања Свети Ђорђе, којима је руководио протојереј, Јован Радовић.

Након прочитаног јеванђелског зачала словом поуке сабранима у храму Господњем, обратио се началствујући свештенослужитељ, прота Перовић, честитајући данашњи празник и славу свечарима, гдје је указао да након Богојављења, данас прослављамо актере, учеснике тога празника.

,,Дакле, догађај кад се Господ крстио на Јордану и када се Тајна Свете Тројице јавила гласом Очевим са неба, Сином који се крштава и Духом Светим у облику голуба – данас прослављамо онога који је обавио то крштење, а то је Светога Јована Крститеља!“ – нагласио је о. Гојко, додајући да се данашњи дан назива и Сабор Св. Јована Крститеља.

Оно што је врло важно, нагласио је отац јесте да је проповијед Пророка Исаије била пророкована неких 8 вјекова прије него што ће се Јован родити.

,,Јеванђелисти кажу, ово је онај за кога Пророк Исаија каже: Глас вапијућега у пустињи. Стих за који ни Исаија није знао о коме тачно говори (само је по Божијем надахнућу пророковао), испунио се и то и јеванђелисти кажу: Ово је онај за кога каже Исаија… Ово што сте јутрос чули” – подвукао је прота Перовић – “да је Јован Крститељ рекао за Господа: Гле, јагње Божије, то су опет ријечи Пророка Исаије за које Јован зна да су се испуниле на Господа; а на другом мјесту јеванђелисти ће рећи: Ово је онај (за Јована Крститеља) за кога Пророк Малахија каже: Гле шаљем анђела свога пред лицем Господњим, да приправи што треба Господу.”

Одговарајући на то какве то везе има с нама, началствујући свештенослужитељ је појаснио да се ми често бринемо што ће бити сјутра,” хоће ли ме Господ придржати прексјутра, хоће ли се Господ побринути следеће године за мене, што ће бити с мојом ђецом, с унуцима, са људима око мене итд…”

,,Смијешни су ти наши страхови пред Божијим лицем и пред Божијим оком!“ – указао је о. Гојко, рекавши  да кад Господ не да брине, него у ријеч тачно зна што ће бити за 800 година па како да не побрине за нас који се причешћујемо Живим Богом!?

Или што је говорио о. Јустин у Савини, присјетио се  прота,  па о коме ће Господ да се побрине, ако не о нама који постимо, идемо недјељом у цркву и причешћујемо се.

,,Није то ствар да се ми хвалимо пред Богом; добро знамо и како идемо и како постимо и какве су нам молитве; али опет, кога ће првог да погледа, ако неће нас, који какви смо да смо – прилазимо Светоме путиру!“ – казао је, питавши се – колико је било упокојених људи, колико сахрана – од Исаије преко Малахије, до дана када је Јован почео да проповиједа.

,,Мислите да Господ брине само о овима што су живи на земљи!? Мислите да Господ не брине о генерацијама Светих људи који су предали душу своју Богу, мислећи када ће доћи Спаситељ!?” – подвукао је отац у својој бесједи на Јовандан, указавши да следствено томе Он онда брине и за нашу мајку и за нашега оца који умиру са вјером да ће доћи васкрсење мртвих, и за нашу дјецу која су се упокојила, родитеље и браћу, за све нас једнако – или што рече Господ Апостолима: Бог није Бог мртвих, него Бог живих! – а то ће рећи, нема мртвих!

Подсјетивши да је Господ на Тајној вечери рекао: Ово чините у мој спомен отац Гојко је казао: “Ево нас јутрос на тој Тајној вечери, гдје испуњавамо пророчке ријечи. Баш ми! Нека је слава Богу што нас такве држи и што нас таквом чашћу чашћава, иако смо грешни и недостојни, у вијекове вјекова, Амин“ – поручио је прота Перовић у подгоричком храму.

Потом су сви они који су се припремали за примање Свете тајне причешћа приступили Светој чаши.

Затим су свештенослужитељи овог светог храма приступили благосиљању и освештавању славских колача, данашњим свечарима.

Заједничарење у Светогеоргијевском дому, уприличено је славском трпезом љубави, којом је домаћин славе прота Гојко Перовић, дочекивао свештенослужитеље и вјерни народ Божији.

Елза Бибић

Фото/Видео: Дарко Радуновић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This