Select Page

Почетак прославе Крштења Господњег, литургијски је прослављено на Крстовдан, у древном подгоричком Храму Св. великомученика Ђорђа.

Светом службом началствовао је протојереј-ставрофор Драган Станишић уз саслужење протојереја Мирчете Шљиванчанина, старешине цркве, протојереја-ставрофора Милете Кљајевића, јереја Блажа Божовића и молитвено учешће протојереја-ставрофора Гојка Перовића, архијерејског намесника подгоричко-колашинског, протојереја Јована Радовића и ђакона Луке Павићевића.

За пјевницом на литургијске возгласе одговарали су појци овог древног храма, којима је руководио прота, Јован Радовић.

Након причешћа вјерних свештенослужитељи овог храма приступили су великом водоосвећењу.

Честитајући данашњи празник, началствујући свештенослужитељ прота Станишић, покропио је верни народ освећеном водом, на здравље и спасење – душе и тијела. Том приликом обратио се присутнима, поучном бесједом:

,,Бог се јави човјеку свјетлошћу неизрецивом, јавила се Света Тројица! На данашњи дан јави се Бог и чу се глас са Неба, да је он Син Божији!“  – нагласио је отац, додајући да имајући то откривење, Црква врши спомен те Тајне, Бога који је дошао у тијелу, који је осветио воду, погружавајући се у Јордану, ријеци због које је створен свијет.

Началствујући свештенослужитељ је подсјетио да када је Бог стварао свијет, настао је космос због које је протицао Јордан, ријека, коју ће осветити Син Божији и над којом ће се чути глас Родитеља, Оца небескога, да је Он Син Божији, Бог истинити, оваплоћени Бог љубави, који ће бити заклан као јагње, и да ће тако побиједити смрт и устати из мртвих, Васкрснути, Вазнети се на небо и ниспослати Духа Светога – и бити свагда у Цркви Својој (заједници вјерних).

Отац је затим указао да од Св. Јована Крститеља Пророка па све до данас ми чујемо тај глас, прије доласка Христовога: Покајте се, јер се приближило Царство небеско.

,,Читаво вријеме прије доласка Христовога, одјекивао је тај позив човјеку да позна истину, али он не може, ако се не преиспита, не откаже својих рђавих дјела; не може имати очи да види, нити уши да чује, нити душу да воли; зато Св. Јован Крститељ чује ријеч Господњу, да иде, позива и наглашава покајање, да опомиње“ – појаснио је отац.

Прота је потом нагласио да вјерујући у Св. Јована, исто као и он – опомињемо једни друге.

,,Он не каже, кајем се ја па покајте се и ви, него: Покајте се! Тако и ми треба, да припремимо пут Господњи, да поравнимо стазе, да дође љубав Исуса Христа у наше домове и животе. А то најлакше бива, када имамо ову службу освећења воде гдје се вода освећује, не случајно; јер кад погледамо састав свијета, гдје год нешто прожима има и живота, а гдје нема воде, нема живота; сишавши у воду, Господ је осветио сву твар која је способна да производи живот, да обнавља и свједочи о животворној сили воде!“

Зато, нагласио је прота Станишић, захватајући ову воду ми се испуњавамо животворном силом Крстовдана, Богојављења и вјерујући у Христа и Св. Јована освежавамо се, освећујемо пијући ову воду, спасавамо се;

По обичају древном, нагласио је отац, хришћани ову освећену воду носе у домове и кропе их – да се освете. „А сјутра, Богојављенску воду, чувају и пију редовно и вјерују да је та вода светиња, која је послије Причешћа, најчистија светиња; што свједочи и потврђује то, да та вода остаје света годинама у оним домовима, гдје се вјерује часно и поштено“ – закључио је о. Драган Станишић у своме обраћању.

Крстовданска вода подијељена је потом вјерном народу.

Затим је началствујући свештенослужитељ, крстовданском водом покропио службене просторије Црквене општине подгоричке.

Елза Бибић

Фото/Видео: Дарко Радуновић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This