Select Page

Празник Рођења Господа и Спаса нашега Исуса Христа молитвено је прослављен у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару.

Светом литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Слободан Зековић. Саслуживали су протојереји Љубомир Јовановић и Младен Томовић и свештеник Димитрије из УПЦ Московског патријархата.

Божићну посланицу Патријарха српског Порфирија је, након што је отац Слободан причитао зачало из Светог јеванђеља, прочитао отац Љубомир.

Свето причешће вршено је из четири путира, а велики број вјерног народа приступио је и причестио се Крвљу и Тијелом Господњим.

На крају Свете службе отац Слободан се обратио присутном нараду, пожељевши им срећан и благословен празник Рождества Христовог, који смо, како је казао са радошћу ишчекивали, припремајући се постом, молитвом и међусобним праштањем за њега, да би овај радосни дан дочекали чистог срца ума и душе, и да би се у нашој души изнова, као некада у Витлејемској пећини Христос родио и да би своје мјесто и своје обитавалиште у нашем срцу имао заувјек.

„Радост коју нам доноси Витлајемски Богомладенац прати свакога од нас у свом животу и да том радошћу испунимо наша срца и наше домове, да ту радост преносимо свима са којима се сретамо, јер је заиста повод за радост више него велика, зато што је Бог постао човјек и зато што се Бог јавио у тијелу ради нас и нашега спасења. Себе унизио, да би нас узвисио и преобразио и од греховних рана исцијелио. Све нам је Господ дао. Дао нам је цијелога Себе и показао примјер шта значи права љубав. А права љубав јесте љубав саможртвена, која цијелога себе даје ономе кога воли. А Господ је својим рукама на крсту раширеним, загрлио цијело човјечанство, цијелу творевину и привезао нас својом љубављу за себе, под условом да ми на ту Његову љубав одговоримо својом љубављу и својим малим скромним трудом“, поручио је протојереј-ставрофор Слободан Зековић.

Прослављање Христовог Рождества наставља се и наредних дана.

Дејан Вукић

Pin It on Pinterest

Share This