Select Page

Архијерејски намјесник которско-тиватски, парох которски, протојереј Немања Кривокапић, поручио је у синоћњем обраћању на Бадње вече бројним вјерницима, у и испред цркве Светог Николе, да радосним хришћанским поздравом „Мир Божји Христос се роди, ваистину се роди“, у овим лијепим и благим данима свједочимо огромно чудо и дивну истину да је Бог, који је створио и небо и земљу и нас и све што постоји, постао човјек.

Након Свете литургије а затим и вечерње службе уз налагање дјечјег бадњака у порти цркве Св. Николе, о. Немања је у 22 часа са свештенством традиционално служио Велико повечерје уз налагање бадњака (на тргу испред цркве Св. Николе). Уз вјерни народ присуствовали су и предсједница СО Котор Маја Мршуља и потпредсједник Општине Котор Синиша Ковачевић, који је претходно са свештенством на риви дочекао бадњаке из Грбља и Ораховца.

Након проласка улицама Старог града укрштени су и наложени на претходно припремљеном простору испред цркве, уз бројне из осталих дјелова општине и градова Боке.

“Он је дошао међу нас, међу људе и то не зато што је то Њему требало, него ради нашега спасења. Тај свемогући Бог, који је створио нас људе, из велике љубави према нама, који смо отпали, поново долази међу нас и постаје један од нас, да би нас спасио тако што ће нас обожити и тако што ћемо ми тако обожени, уз Божју помоћ, заслужити Царство Божије. Као што кажу свети оци “Бог не преставши да буде Бог је постао човјек, да би човјек не преставши да буде човјек постао Бог по благодати”. Ова тајна је најављивана вјековима прије Христа у Старом завјету, потврђена у Новом завјету у Светом писму али и у Светом предању, тј. усменој ријечи Божијој преточеној у ове дивне пјесме, са јаким текстовима и дубоким мислима које осликавају и говоре о овим великим тајнама”, казао је о. Немања.

Подсјетио је на ријечи да “Дјева данас рађа Натсушаственог”, Онога који је изнад сваке суштине, а земља нуди пећину Ономе који је несмјестив у цијелу Васељену.

“Анђели и пастири заједно пјевају “Кад нам се роди дијете, превјечни Бог”. То је та тајна ове пјесме. Тако су и анђели, који су у тој светој ноћи, када се родио Бог, пјевали “Слава Богу на висини, на земљи мир, међу људима добра воља”, а пастири који су се ту нашли, принијели дарове своје, донијели и дрва и наложили ватру у оној пећини да се огрије Богомладенац и Његова мајка Богородица. Тако и ми вечерас, када учествујемо у овоме празнику, када доносимо наше бадњаке, уствари се уподобљавамо оним пастирима који су принијели дрва да се упали ватра, да се огрије Богомладенац, а пјевајући ове дивне пјесме ми се уподобљавамо анђелима који су у том тренутку славили Бога и пјевали “Слава Богу на висини, на земљи мир, међу људима добра воља”. Међу људима добра воља то је оно што Бог у ове благе и лијепе дане очекује – добра воља међу људима и љубав међу нама. Нека би Господ Бог дао да у овој светој ноћи, када смо се са најљепшим жељама и мислима окупили око ове свете ватре, да Господ угрије и наша срца и да у њих спремно дочекам Богомладенца Христа, коме нека је слава вавијек, амин. Мир Божји, Христос се роди”, поручио је о. Немања уз одговор пуне Цркве “Ваистину се роди.

У галерији можете погледати фотографије које је направила Андреа Шеваљевић са налагања дјечјег бадњака и Великог повечерја.

Извор: СПЦО Котор

Pin It on Pinterest

Share This