Select Page

Готово десетине хиљада вјерника су на Бадње вече, у петак 6. јануара, налагали бадњаке које је благосиљао Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије са свештенством на платоу Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

Након одслужене Свечане празничне вечерње службе са петохљебницом и освештања бадњака, сабранима се обратио Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

Након божићног поздрава: “Мир Божији – Христос се роди!” Митрополит Јоаникије је подсјетио да Рождество Господа Исуса Христа доноси вјечну новину не остајући у прошлости, већ се претворио у вјечну садашњост:

,,И Рођење Господа Исуса Христа Богомладенца обнавља људску природу и људско заједништво кроз све вјекове и кроз сва времена. Излива опроштај гријехова свима нама, даје нам слободу и радост и ново заједништво.”

Истакао је да Божић треба бити новим почетком у нашим животима, да буде почетак сваког доброг дјела:

,,Вечерас смо сабрани овдје да прославимо овај празник и да наставимо свијетлу традицију наших предака, али, исто тако да поставимо нови почетак, да нам Божић, Рођење Христово буде почетак свакога доброга дјела и добрих намјера. Нека радост која обухвата Небо и Земљу и славље које се проломило са Неба и обухватило земљу, нека остане и настани се у нашим срцима, нашим душама, да нас препороди благодат Светога Духа коју је Господ Исус Христос излио на овај свијет”, поручио је Митрополит Јоаникије.

Потом се осврнуо на сами чин налагања бадњака и топлину коју са собом носи, која, како је Владика даље образложио, заправо представља топлину Богомладенца Христа коју је Он излио на овај свијет:

,,Овај бадњак који смо наложили у име Рођења Христовог и ова топлина бадњака указује на топлину Богомладенца Христа и Духа Светога који је Он излио на овај свијет. То је духовна топлина која загријава наша охладњела срца и препорађа их, просветљује наше мисли и наше душе и укрепљује наше руке на свако добро дјело.”

Митрополит Јоаникије је акцентовао да хранећи се небеским хљебом Христом, сједињујући се са Њим, ми се обнављамо, постајемо нови људи, препорођени благодаћу Духа Светог:

,,Ми хришћани који ско прихватили Христа као Сунце правде, ми смо носиоци свјетлости Божије онако како је рекао Господ Исус Христос својим ученицима када их је слао на дјело Јеванђеља Божијега: Тако да се свијетли свјетлост ваша пред људима, да виде ваша добра дјела и прославе Оца нашега који је на небесима. Драга браћо и сестре, божићна радост врхуни у светим богослужењима, нарочито на Светој божанственој литургији када се причешћујемо Светим тајнама Христовим, хранимо се небеским хљебом и сједињујемо се са Христом. У тој радости ми постајемо заправо нови људи, јер смо препорођени благодаћу Духа Светога и на нови начин почињемо да размишљамо, очишћени од свакога гријеха и ослобођени од свих лоших утицаја јер нас је Господ Исус Христос Син Божији усиновио Оцу нашем Небескоме и имамо слободу да се Њему обраћамо као свом родитељу.”

Владика је у даљем обраћању нагласио да Црква много држи до очувања православне хришћанске породице, будући да се у ћелији здраве породице крије бесцен вриједна ризница многих врлина:

,,Много држимо до очувања православне хришћанске породице, јер су се у њој његовале вјековима најузвишеније врлине и вриједности, права истинска вјера, доброта, гостопримство, чојство и јунаштво, оно до чега су наши преци највише држали и на чему је утемељена Црна Гора, на чему се и ми данас темељимо, драга браћо и сестре. Темљимо се на светој истинској православној вјери, то нас је очувало у прошлости, то нас и данас чува, то ће чувати у заједници и љубави у срећи и добром расположењу и наше потомство. Очуваће нас и у добром памћењу, да не заборавимо ко смо и којега смо поријекла, какву културу и какву ско вјеру његовали кроз вјекове.

,Ми смо данас пресрећни што смо се сабрали овдје пред Храмом Васкрсења Христовог, да заједно прославимо Спаситеља свијета, да се опет објединимо у истини и правди, да будемо заједно у овом заједништву које прожима благодат Светога Духа, јер ово је велика снага и сила и непобједивост, ово је пројава бића Свете саборне и апостолске цркве. Нека Господ излије благодат своју на свој народ који се окупља у свете храмове на света богослужења у ове дане и нека Богомладенац Христос излије своју благодат и милост своју на све породице, све домове, на дјецу, да утврди и обнови наше заједништво свуда и на свакоме мјесту. Амин Боже дај!” – пожелио је напослијетку Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

Након обраћања Митрополита Јоаникија услиједио је богат културно-умјетнички програм Бадње вечери који је водио новинар и публициста Миљан Живковић. Током вечери наступили су: дјеца полазници Школе вјеронауке при Саборном храму у Подгорици, етнопојац Даница Црногорчевић и етно група ,,Горица“, народни гуслари: Жељко Бугарин и Максим Војводић, као и АНИП ,,Ђурђевданско Коло“.

Централна прослава Рождества Христовог наставља се сјутра, када ће Митрополит црногорско-приморски са свештенством и вјерним народом служити Божићну архијерејску литургију у подгоричком Саборном храму са почетком у 8 часова.

Борис Мусић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This